Un medic de familie din județul Dolj și complicii săi, trimiși în judecată de DNA în dosarul vaccinărilor la chiuvetă. Ar fi eliberat adeverințe și certificate false de imunizare pentru 926 de persoane

În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, medicul ar fi pretins și luat mită de la 926 de persoane pentru a le face rost de adeverințe de vaccinare anti-Covid sau de certificate de vaccinare anti-Covid, fără ca acestea să se fi vaccinat efectiv. Doctorul este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită, fals informatic, înșelăciune, fals intelectual și delapidare.

13 Februarie 2023, 16:26 (actualizat 13 Februarie 2023, 17:10) Știrile TVR |
Vaccinare falsă. Vaccinare la chiuvetă

Potrivit rechizitoriului, medicul în cauză ar fi avut doi complici, cercetați acum în stare de libertate, care sunt și ei trimiși în judecată. Din banii pretinși de intermediari de la fiecare dintre cele 926 persoane, suma de 200 lei/persoană (în total 185.200 lei) i-ar fi revenit medicului, care i-ar fi înscris pe toți cei de la care a primit mită în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și le-a dat adeverințe care arătau că acestea erau vaccinate împotriva COVID-19.

Medicul a mai primit și de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj 37.720 lei, contravaloarea serviciilor medicale de vaccinare, iar unui aidntre complici i-a dat 190 de carnete cu tichete de masă în valoare de 20 de lei/buc (19.000 lei) pe care le primeau cei care se vaccinau.

Iată comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată,

Sub control judiciar, a inculpatei VATAN VENERA ECATERINA, la data faptelor medic de familie în județul Dolj, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată (926 acte materiale),
- fals informatic, în formă continuată (926 acte materiale),
- înșelăciune, în formă continuată (6 acte materiale),
- fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale),
- delapidare,

Și în stare de libertate, a doi inculpați, persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită, în formă continuată,
- complicitate la fals informatic, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, inculpata Vatan Venera Ecaterina, în calitate de medic de familie, autorizat să efectueze și activitatea de vaccinare antiCOVID-19, beneficiind de ajutorul mai multor persoane, printre care și cele două cercetate în prezenta cauză, ar fi pretins și primit mai multe sume de bani, de la un număr de 926 persoane cărora le-a facilitat obținerea adeverințelor de vaccinare antiCovid 19/certificat de vaccinare anticovid, fără ca acestea să se fi vaccinat efectiv.
Din banii pretinși de intermediari de la fiecare din cele 926 persoane, suma de 200 lei/persoană (în total 185.200 lei) i-ar fi revenit medicului Vatan Venera Ecaterina care ar fi procedat la înscrierea persoanelor respective în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și la eliberarea adeverințelor care atestau în mod fals că acestea erau vaccinate împotriva COVID-19.
În afară de banii primiți în modalitatea de mai sus, inculpata Vatan Venera Ecaterina ar fi solicitat și ar fi obținut de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, contravaloarea „administrării” vaccinului în cazul celor 926 persoane, primind de la instituția respectivă suma totală de 37.720 lei.
În același context, medicul Vatan Venera Ecaterina, după ce ar fi intrat în posesia carnetelor cu tichete de masă, alocate pacienților conform O.M.S. nr. 1863/2021 (privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2), ar fi dat, în mod nelegal, unuia dintre intermediari (care a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției) un număr de 190 carnete (ce conținea fiecare câte 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei/buc - 19.000 lei) pentru a dispune de ele în interes personal.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Casa de Asigurări de Sănătate Dolj și Direcția de Sănătate Publică Dolj s-au constituit părți civile cu suma totală de 56.720 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru persoane (intermediari).

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI