Un lot de rodii de provenienţă Turcia, retras de la vânzare în urma depăşirii valorii admise de pesticide

Rodii
Rodii
23 februarie 2022, 15:19

Unifrutti Impex SRL a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la clienţi a unui lot de rodii de provenienţă Turcia, ca urmare a depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (imazilil), se arată într-un anunţ postat de site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Produsele au fost comercializate în perioada 3 – 16 februarie 2022 în reţeaua retailerului Penny.

Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus, comercializate în perioada 03/02/2022-16/02/2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă în magazinul Penny din care le-au achiziţionat, urmând să le fie restituită contravaloarea în baza bonului fiscal. Unifrutti Impex SRL îşi cere scuze pentru inconvenienţele create!„, se mai arată în anunţ.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a transmis miercuri într-un comunicat că a luat act cu îngrijorare de notificarea transmisă de România în data de 22 februarie 2022, pe platforma RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje) a Comisiei Europene, cu privire la depăşirea de 100 de ori a limitei maxim admise la pesticidul imazalil din rodiile importate din Turcia.

Limita maxim admisă în rodii pentru pesticid-ul imazalil este de 0,01 mg/kg. Imazalilul poate produce cancer hepatic, cancer de tiroidă, fiind şi un iritant puternic pentru ochi, subliniază APC.

Reprezentanţii APC solicită ANSVSA să precizeze dacă a verificat nivelul de pesticide din alte loturi de rodii importate de Unifrutti Impex SRL de la începutul acestui an şi până în prezent şi care este istoricul acestei societăţi comerciale cu privire la loturile de fructe găsite cu pesticide peste limita maxim admisă.

Pe de altă parte, mai multe lanţuri de hypermarketuri (Kaufland, mega Image, Cora şi Metro) au anunţat retragerea de la vânzare a produsului Pizza Ristorante Prosciutto 330g (Dr. Oetker), pentru că acesta prezintă suspiciune că poate conţine corp străin metalic.

Este vorba despre lotul cu numărul 141021 cu termen de valabilitate septembrie 2022, se arată îm postarea de pe site-ul ANSVSA.

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite