Un loc în căminele studențești ale facultăților de stat costă între 233 și 1240 de lei pe lună

19 septembrie 2023, 17:37

Oana este din Prahova și este studentă în anul II la Politehnică. În această vară a locuit în căminul din Regie al facultăţii. Studenta spune că, deşi condiţiile lasă de dorit, este mulţumită de preţul cazării din acest an universitar.

Potrivit datelor oficiale, la nivel național, prețurile pentru un loc în căminele de stat variază între 250 și 1240 de lei.

Oana Tînțar, preşedinte, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România: Preţul minim este undeva la 250 – 300 de lei pe lună, în timp ce preţul maxim este atins de una dintre universităţile din Bucureşti şi este de 1240 de lei pe lună. Sunt camere cu trei locuri sau două locuri şi grup sanitar la comun, în timp ce la polul opus sunt în regim hotelier sau protocol, de tip garsonieră.

În căminele de stat din Craiova, prețurile variază în funcţie de confort şi forma de învăţământ: buget sau taxă. Costul începe de la 183 şi ajunge la 450 de lei pe lună.

Mihai Crâșmaru, director administrativ, Universitatea din Craiova: Avem disponibile 2398 de locuri de cazare. Avem mai multe cereri de locuri de cazare decât locuri disponibile. Avem în curs de reabilitare două cămine.

Ioana Păun, vicepreşedinte, Probleme Sociale Studenţeşti C.O.S.: Pe data de 27 se vor afișa repartizările în cămine, iar pe data de 29, respectiv 1, vom începe procesul efectiv de cazare.

În ceea ce priveşte chiriile garsonierilor şi apartamentelor cu două camere, în zonele limitrofe ale marilor orașe, preţurile variază între 250 şi 350 de euro.

Christian Tudorache, CEO, companie consultanţă imobiliară: Dacă vorbim de Bucureşti, garsonierele se pot închira de la 250 de euro în zonele limitrofe şi pot ajunge până la 500-600 de euro, studiouri în nordul Bucureştiului, în complexurile premium. Peţurile pentru două camere pornesc de la 300-350 de euro în zonele limitrofe şi pot ajunge chiar la 1000 de euro în complexurile de lux.

Specialiștii în imobiliare spun că, în general, în perioada de toamnă, chiriile urcă, în medie, cu 10% din cauza cererii crescute, după care revin la normal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă