„Un lagăr de concentrare pentru copii”. Jurnaliștii au descoperit 14 orfani ucraineni din Herson într-un orfelinat din Crimeea cunoscut pentru condițiile sale brutale

Jurnaliștii au descoperit 14 orfani ucraineni din Herson într-un orfelinat din Crimeea cunoscut pentru condițiile sale brutale
Jurnaliștii au descoperit 14 orfani ucraineni din Herson într-un orfelinat din Crimeea cunoscut pentru condițiile sale brutale
30 ianuarie 2023, 11:04

Postul de știri independent rus Verstka a stabilit că 14 orfani ucraineni din Kherson au fost mutați la Yolochka, pe baza unor fotografii postate pe un site rusesc de adopții. Imaginile copiilor au apărut împreună cu „scrisori către Moș Crăciun” scrise de mână. Paisprezece dintre aceste scrisori fuseseră scrise în mod clar de aceeași mână adultă.

Toate cele 14 fotografii arătau copiii în același interior, care corespunde cu interiorul de la Yolochka. Alte 9 fotografii de pe site prezintă copii din aceeași grupă de vârstă în același interior, dar fără a preciza că sunt tot din Herson, subliniază Verstka.

Yolochka este specializată în găzduirea orfanilor cu afecțiuni neurologice, întârzieri în dezvoltare, HIV și diverse dizabilități. Potrivit planului strategic al instituției pentru 2021-2025, obiectivul Yolochka este de a „încuraja patriotismul și sentimentul civic” la copiii care locuiesc acolo și de a-i învăța să se „identifice ca cetățeni ai unei Rusii multinaționale”.

După ce mai multe mame adoptive au vorbit cu presa în 2020, Yolochka a căpătat o reputație de cruzime. În cuvintele Olgăi Kramnaia, care a adoptat mai mulți copii de la Yolochka, locul îi transformă pe copii în „legume” și îi lasă marcați psihologic. Când Kramnaia l-a adoptat pe fiul ei cel mic din orfelinat, copilul de doi ani cântărea doar șase kilograme și nu putea nici să mănânce, nici să bea, nici să stea în picioare, nici să meargă singur. Noul său medic pediatru a confirmat că micul Serghei suferea de malnutriție severă, deshidratare, rahitism și deformare craniană.

O altă mamă adoptivă a vorbit despre groaza copilului ei de a face baie și despre alte semne de traumă profundă după ce a trăit la Yolochka.

Scandalul (relatat și în presa de stat din Rusia) a determinat o anchetă oficială cu privire la ceea ce se întâmpla la Yolochka, dar anchetatorii au susținut că nu au găsit nicio încălcare a normelor de sănătate sau de siguranță. O fostă membră a personalului de la Yolochka a mărturisit că asistentele îi țineau pe copii deshidratați pentru a le fi mai ușor să curețe după ei.

Verstka sugerează că orfanii ucraineni din Herson ar fi putut fi mutați la Yolochka în octombrie anul trecut, în timpul „evacuării” civililor în ajunul eliberării orașului de către armata ucraineană. La 21 octombrie, șeful adjunct al guvernului de ocupație din Herson, Kirill Stremousov, a declarat că 46 de orfani au fost trimiși în Crimeea din Herson. La sfârșitul lunii octombrie, comisarul pentru drepturile copiilor din Crimeea, Irina Kliueva, a publicat câteva fotografii din Yolochka, remarcând că orfanii evacuați din Kherson locuiau acum acolo.

Un proiect media ucrainean care investighează evacuările de copii ucraineni de către autoritățile ruse a declarat pentru Verstka că cercetătorii săi au informații despre copii care au fost luați dintr-un orfelinat din Herson numit Kolokolchik, care are în grijă copii cu vârsta sub cinci ani. Aceasta se potrivește cu grupa de vârstă a copiilor din fotografiile din Simferopol.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite