Un judecător cu superputeri a devenit eroul simpatizanților președintelui Lula da Silva și coșmarul extremiștilor lui Bolsonaro

23 ianuarie 2023, 21:48

La ceremonia de preluare a mandatului de către noul președinte Luiz Inácio Lula da Silva, Moraes a fost aclamat în presă ca un star rock. Acum, însă, atitudinea sa hotărâtă și fermă creează îngrijorări, mai scrie El Pais.

Moraes a căpătat superputeri pentru a salva democrația Braziliei și a luat măsuri în forță în misiunea sa de a neutraliza atacurile bolsonariștilor asupra statului de drept. Acțiunile magistratului creează însă un precedent extrem de periculos tocmai pentru democrație, observă cotidianul spaniol.

Judecătorul Curții Supreme investighează dacă fostul președinte, Jair Bolsonaro, a încurajat insurecția. Imediat după atacul asupra instituțiilor din capitala Braziliei, Moraes a ordonat arestarea celor prinși în flagrant în interiorul Președinției, Congresului și Curții Supreme. În total, aproape 1.500 de oameni – unul dintre cele mai mari raiduri din istorie, scrie El Pais.

Acum, Moraes intenționează să-i acuze oficial de terorism, deși Procuratura nu este convinsă că acțiunile lor se potrivesc definiției legale.

The New York Times titrează, de asemenea: Moraes este apărătorul democrației, dar este oare el cu adevărat bun pentru democrație?

Folosindu-se de o interpretare excesivă a drepturilor puterii judecătorești, Moraes a tăiat în carne vie ca să investigheze și să condamne, dar și să reducă la tăcere pe oricine consideră el că ar fi o amenințare pentru stat. A băgat la închisoare oameni fără să fie judecați, a băgat după gratii pentru 9 ani un membru al Parlamentului pentru că a amenințat Curtea Supremă, a blocat zeci de conturi și mii de postări pe rețele sociale, fără niciun drept de apel.

Controversa legată de acțiunile judecătorului este abia la început în Brazilia și rămâne de văzut unde va duce.

 

CITEȘTE ȘI

BRAZILIA | Congresul și Palatul Prezidențial, luate cu asalt de către susținătorii fostului președinte Bolsonaro. UE, Joe Biden și Emmanuel Macron condamnă violențele. Cel puțin 400 de manifestanți au fost arestați

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite