Un jandarm al Brigăzii Mobile din Cluj face cursuri de arte marțiale cu tineri nevăzători

25 decembrie 2020, 21:30

De șapte ani, Claudian Ivan îi învață pe tinerii cu deficiențe de vedere să-și găsească forța în interiorul lor, să învingă problemele pe care le au și să devină luptători pe covorul special de antrenamente. Iar răbdarea și perseverența au dat rezultate uimitoare, deopotrivă pentru elevi și pentru instructor.

La început au fost 20 de tineri dornici să învețe karate. Dar unii dintre ei au fost nevoiți să renunțe. Din cauza efortului susținut, ar fi pierdut și puțina lumină pe care o mai au în ochi. Așa că, la antrenamente au rămas 8. Toți, luptători hotărați să treacă peste orice piedici, chiar dacă nevăzute. Printre ei și Apollonia Asztalos. Cu multă determinare, tânăra a reușit să stăpânească tehnici avansate de luptă.

Apollonia a obținut medalia de argint anul acesta la ultimul campionat european de karate. Din cauza restricțiilor, competiția s-a desfășurat online. Antrenorul ei a avut tot timpul încredere că poate face performanță.

Când sunt pe covorul de luptă, Apolonia și colegii ei înving nu doar adversarii direcți, ci și problemele de vedere. Lipsa totală sau parțială a văzului este compensată cu alte calități. Însă drumul spre marea performanță este extrem de dificil în lipsa banilor. Ca să-i ajute, conducerea unității de jandarmi le-a pus la dispoziție sala de antrenament, unde se pregătesc și luptătorii brigăzii mobile. În schimb, banii pentru echipamente și deplasări se găsesc foarte greu.

Chiar și în aceste condiții, Claudian Ivan nu renunță la elevii săi, convins că sportul le aduce acestora lumina de care au atâta nevoie. Psihologii spun, la rândul lor, că astfel de activități sunt extrem de importante pentru tinerii cu dizabilități.

Morihei Ueshiba, unul dintre cei mai importanți maeștri în domeniul artelor marțiale spunea că „Fiecare are un spirit care poate fi șlefuit, un corp care poate fi antrenat și o cale pe care să o urmeze.” Adevărul din aceste cuvinte l-am avut cu toții, sub ochii noștri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite