LUMEA AZI Un institut din Berlin strânge mărturii despre posibile crime de război în Ucraina

30 aprilie 2022, 15:07

Institutul poartă numele unui ofițer polonez de cavalerie care, în al doilea război mondial, și-a riscat viață pentru a strânge dovezi privind situația din lagărul de concentrare de la Auschwitz. din proprie înțiativă, echipa de la Berlin a început să-i intervieveze pe refugiații ucraineni cu scopul de a dovedi crimele de război comise de ruși.

”O persoană descrie situaţia, pe scurt, în scris. Apoi, urmează întrebările lămuritoare şi cele din chestionarul de urmărire. Sunt întrebări, de exemplu, despre ce s-a întâmplat într-o anume zi în acel loc, în Mariupol sau Kherson sau în alte locuri pe unde au fost. Ce anume au văzut şi când? Şi dacă este, de exemplu, despre distrugerea infrastructurii civile, despre distrugerea unor monumente, poate biserici, despre violenţă sexuală sau alte aspecte ale violenţei în timpul războiului”, explică Mateusz Falkovski, adjunctul şefului Institutului Pilecki.

Aproape 400 de mii de refugiați ucraineni sunt în Germania. Mărturiile lor constituie arhivă povestită a acestei drame.

”De aceea, întrebările au fost create cu ajutorul avocaţilor. Asta înseamnă că ele au fost gândite astfel încât să conteze din punct de vedere legal”, spune Mateusz Falkovski.

Institutul, situat în centrul Berlinului, nu departe de Memorialul Holocaustului din capitală germană, mai colectează și haine și medicamente care vor fi trimise că ajutoare în Ucraina. Dovezile privind comiterea crimelor de război încep să apară în urmă evaluărilor făcute de specialiști în locuri că Bucha.

Legiștii au constatat deja, după examinarea cadavrelor, că au fost folosite arme antipersonal și că multe femei au fost violate înainte de a fi ucise. Sunt probe indubitabile că civilii au fost ținte și că au fost executați de rușii care susțin că au inițiat o operațiune specială de denazificare a Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite