Un împrumut de 2.500 de lei, returnat aproape dublu. BNR vrea să schimbe regulile pentru instituţiile financiare nebancare

Banca Naţională a găsit o strategie ca să oblige IFN-urile să-şi limiteze dobânzile uriaşe, care în acest moment pot depăşi chiar 7.000 de procente. În ciuda costurilor imense, tot mai mulţi români cer bani de la aceste instituţii. Valoarea creditelor acordate de ele a depăşit 10% din totalul împrumuturilor.

16 August 2017, 19:57 (actualizat 16 August 2017, 20:02) |
Dobânzi mai mici sau capital mai mare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Alex a luat un credit de la o instituţie financiară nebancară anul trecut, ca să-şi cumpere un laptop. Pentru 2.500 de lei pe 3 ani va plăti în total 4.600 de lei.

"- Vă consideraţi păcălit?
- Păcălit cu acte în regulă
".

IFN-urile dau în general împrumuturi celor care nu îndeplinesc condiţiile pentru credite bancare - oameni cu venituri mici, care au şi alte datorii şi nu aduc garanţii că vor rambursa banii.

Ca să-şi acopere riscurile, IFN-urile practică dobânzi şi de peste 7000% pe an.

De exemplu, pentru 1.000 de lei împrumutaţi pe 15 zile, clienţii pot restitui 1.147 de lei.

"Noi nu avem atribuţii de a limita dobânzile, numai Parlamentul poate face asta, dar încercăm să descurajăm dobânzile foarte ridicate prin această cerinţă de capital", subliniază viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

Cerinţa de capital se referă la noul regulament pe care BNR vrea să-l impună IFN-urilor. Astfel, aceste instituţii vor trebui să-şi majoreze capitalul cu câte 67 de lei la fiecare sută de lei împrumutată, dacă dobânzile depăşesc anumite praguri.

Pentru creditele pe 15 zile, pragul e de 200%. Pentru cele până la 90 de zile de 100%, iar pentru restul 32,5%.

BNR spune că din aproape 200 de IFN-uri, 16 depăşesc semnificativ aceste limite.

Patronatul Creditului IFN consideră că modificările propuse ar putea duce la închiderea unor instituții şi trimiterea în şomaj a 10.000 de angajaţi.

La începutul verii, un control al ANPC a scos la iveală numeroase nereguli la instituţiile financiare nebancare.

Din 40 verificate, 37 erau cu probleme legate, printre altele, de lipsa de informare a consumatorilor şi de perceperea prezumtiv abuzivă a unor comisioane.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI