Un grup de deputați PSD propune măsuri dure pentru elevii care sunt prinși că au consumat substanțe psihoactive

15 septembrie 2022, 19:43

Proiectul privind modificarea și completarea Legii 194, cea privitoare la pedepsele privind traficul de enobotanice, se referă strict la modul în care s-ar putea derula controale în școli și spații de concerte.

În proiect se spune că se vor face teste în școli și cei care vor refuza să fie pedepsiți cu închisoarea.

Reporter: Cum va răspunde penal un minor dacă va refuza testarea?

Bogdan Ivan, deputat PSD, iniţiatorul propunerii legislative: Părintele, părintele ca principiu în această speță. Evident, e vorba de o modificare legislativă a Legii 194, dar ea va fi coroborată cu codul penal.

Surse judiciare spun însă că în Legea 194 nu este incriminată deținerea în vederea consumului propriu a etnobotanicelor, așa că pedeapsa cu închisoarea pentru refuzul testării ridică mari semne de întrebare. Mai mult, investigarea s-ar face cu aparatele folosite de Poliția Rutieră și care înregistrează erori semnificative.

Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului poliţiştilor „Europol”: Care e scopul educativ? Arunci în pușcărie un elev care a refuzat testarea sau să-l îndrumi? Vor apărea nenumărate situații, ce faci, te iei doar după aparatul drugtest? Avem situații astăzi în trafic când depistăm conducători auto pozitivi la opiacee, la cocaină. Au mers la sânge zero, nimic. Nici alcool, nici droguri”.

În proiect se mai arată că, în caz de suspiciuni, se pot face controale inopinate ale autorităților și luarea tuturor măsurilor care se impun, inclusiv testarea elevilor.

Eugen Ilea, președinte FNAP: ‘‘Această testare se poate face numai cu acordul părintelui, iar proiectul de lege spune clar: inopinat. Deci nu pot obţine acordul părinţilor inopinat. Deci e ceva cu semnul întrebării”.

Ministrul Educației spune că problema consumului de droguri este actuală și că există și în prezent colaborare cu Ministerul de Interne în problema drogurilor.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Sprijinim și suntem sprijiniți în orice inițiativă pentru eradicarea acestui fenomen. Ministerul Educației nu poate gestiona singur această problemă, motiv pentru care avem deja un parteneriat cu MAI.

Surse judiciare susțin însă că sunt puține anchete legate de consum sau trafic de drogrui în incintele școlilor și liceelor.

De exemplu, în București, în ultimii 20 de ani, sunt numai două astfel de situații, în 2007 și 2018.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite