Un francez produce la Buzău singura bere artizanală din regiunea Carpaților de Curbură

28 noiembrie 2021, 14:55

Francois Xavier d’Hollander are 46 de ani. S-a născut în Arras, nordul Franței. În 2007 a venit în România în vacanță. Pe dealurile de la Izvoranu din județul Buzău, pe motor, a început să descopere frumusețea peisajului din Curbura Carpaților. L-a cunoscut pe Ionuț și, între cei doi, s-a legat o prietenie dincolo de granițe.

Cei doi au pus pe roate o microberărie, la marginea Buzăului, unde produc 7 tipuri de bere. Francois e mândru că face o bere la fel de bună ca străstrăbunicul lui.

Francois folosește pentru berile sale hamei importat din Statele Unite, drojdie de bere din Austria și malț autohton făcut la fabrica din Buzău, din orz cultivat în Câmpia Bărăganului. Și le ține la maturat în butoaie în care s-au învechit vinuri, coniacuri franțuzești, rom sau scotch, pentru a căpăta arome mai rafinate.

Ultimul sortiment scos pe piață este un sortiment de bere din categoria American Stout, denumit după „rumanitul” (chihlimbar) care se găsește doar în munții Buzăului.

Cei doi berari l-au primit în echipă și pe Robert. Nu a știut nimic despre berea artizanală până să-l întâlnească pe Francois.

Berea artizanală, nefiltrată și nepasteurizată, produsă în făbricuța din Buzău, ajunge în magazine, hipermarketuri, la restaurante și pensiuni. Poarta semnătura unui berar francez care simte românește.

Cu „Povești care merită spuse”, sloganul unei beri pentru mai târziu, Buzăul intră pe harta unui produs de nișă dedicat tinerilor și vârstnicilor, femeilor și bărbaților deopotrivă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite