Un francez îndrăgostit de Bucovina salvează casele tradiționale și atrage sute de turiști străini

Să ai grijă de case vechi, să explici că sunt valoroase și să le redai frumusețea a fost dintotdeauna dificil. O spune Pascal Garnier, un francez care și-a făcut o misiune din salvarea caselor tradiționale din Bucovina. Una dintre locuințe, veche de peste 130 de ani, a fost strămutată și este acum vizitată de turiști. Printre aceștia și sute de francezi care vin să cunoască România rurală.

26 August 2021, 17:36 (actualizat 27 August 2021, 08:37) |

Pascal Garnier a vizitat Bucovina în 1998. Și s-a îndrăgostit de frumusețea locului astfel că în 2005 s-a mutat definitiv la Putna. E pasionat de casele tradiționale, vechi de peste 100 de ani, care poartă amprenta timpului și a oamenilor de atunci.

În urmă cu 3 ani, Pascal, ajutat de un grup de voluntari, a început renovarea unei locuințe care a devenit punct de atracție pentru sute de vizitatori.

Casa nu este gata, însă chiar și așa aduce informații valoroase. Despre tradiții și tehnici de construcție de pe vremuri.

Sunt zeci de case tradiționale în Putna care merită refăcute. Însă procesul este anevoios și începe prin a convinge proprietarii de importanța lor turistică.

Mulți localnici, care au muncit în străinătate, pun accent pe confort și nu pe tradiție astfel că locuințele vechi riscă să fie dărâmate.

Un arhitect din Iași a realizat mai multe planuri cu recomandări pentru refacerea caselor și încadrarea acestora în peisaj. Planurile pot fi folosite gratuit de cei interesați.

Pascal este și ghid turistic și aduce anual în țara noastră sute de francezi. Îi cazează în mici pensiuni și le arată cât de frumoasă este România rurală.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TIMP LIBER
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI