Un francez, avocat al României mari. Emmanuel de Martonne a militat pentru trasarea actualei frontiere de vest

Oradea şi alte oraşe din vestul ţării se află astăzi în România, şi nu în Ungaria, şi datorită unui francez. Emmanuel de Martonne a susţinut cauza României Mari la Conferinţa de pace de la Paris şi a contribuit la trasarea hotarului de Vest, aşa cum arată acum. În semn de recunoştinţă, la Oradea, a fost dezvelit bustul geografului francez.

08 Aprilie 2019, 11:03 (actualizat 08 Aprilie 2019, 11:45) |
Un francez, avocat al României Mari
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Geograful francez, Emmanuel de Martonne, considerat întemeietor al geopoliticii moderne, este cunoscut ca „avocat al Marii Uniri a românilor". La Conferința de Pace de la Paris din 1919, el a militat, cu argumente științifice, pentru trasarea graniței de vest așa cum o știm noi astăzi. Propunerea sa a fost inclusă în Tratatul de Pace de la Trianon, din 4 iunie 1920.

Principiul enunțat de Emmanuel de Martonne prevedea că stabilirea noilor frontiere trebuie făcută nu doar în funcție de poziția grupurilor etnice din regiune, ci și de aspecte de relief și de infrastructură.

Astfel, la trasarea frontierei de vest a României Mari s-a ținut cont de linia ferată Satu Mare - Oradea - Arad - Timișoara.

Multi români nu știu ce contribuție a avut geograful francez la stabilirea actualelor granițe ale țării.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI