Un fost angajat APIA Cluj a câștigat procesul la CEDO, după 11 ani. A demonstrat că i s-a încălcat dreptul la liberă exprimare și va primi daune morale

Un funcționar public din Cluj care a semnalat nereguli la APIA a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva instituției care l-a dat afară. Antoniu Poienaru semnala nereguli acum 11 ani în agenția în care lucra. A fost acuzat că a prejudiciat imaginea instituției și a fost destituit din funcție. În față judecătorilor de la Strasbourg a demonstrat că a fost un avertizor de integritate şi i s-a incălcat dreptul la liberă exprimare.

25 Noiembrie 2022, 18:12 (actualizat 25 Noiembrie 2022, 19:07) Știrile TVR |

Antoniu Poienaru lucra la APIA Cluj de doi ani în funcția de consilier superior când a decis să și facă un blog personal unde să explice cum funcționează agenția și cum pot fermierii să ceară subvenții.

”Am scris practic primele articole despre ceea ce înseamnă APIA, subvenții ș.a.m.d.. Printre articolele de specialitate am observat și anumite nereguli pe care le-am sesizat”, spune Antoniu Poenaru, fost consilier superior al APIA Cluj.

Postările lui au fost preluate de publicații naționale, ceea ce nu a plăcut șefilor lui. Trei ani mai târziu, în 2011, Antoniu Poienaru a fost demis.

Bărbatul a contestat decizia în instanța, dar a pierdut procesul. A mers la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Acolo, Antoniu Poienaru a fost cosiderat un avertizor de integritate. Judecătorii au stabilit că i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare.

”Funcționarul poate dobândi calitatea de avertizor de integritate cu îndeplinirea unor condiții, cum ar fi să sesizeze anterior superiorii despre nereguli”, explică Bianca Pantea, avocat specializat în drepturile omului.

Judecătorii CEDO obligă APIA să-i plătească fostului consilier daune morale de 7500 de euro. După publicarea hotaraii în Monitorul Oficial, acesta va cere în instanța reangajarea și plata salariului retroactiv.

”În ceea ce mă priveşte pe mine, vă asigur că am respectat întotdeauna şi voi respectă legea, drepturile şi libertăţile pe care funcţionarii din APIA Cluj le au”, declară Ioan Merca, director executiv, APIA Cluj.

Un caz similar e și în Maramureș, unde o angajată demisă de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură urmează să fie reangajată după ce s-a dovedit că a fost avertizor de integritate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI