Un fost agent de securitate al ambasadei britanice de la Berlin, încarcerat pentru 13 ani, pentru spionaj în favoarea Moscovei

17 februarie 2023, 15:37

David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, a colectat informaţii confidenţiale timp de peste trei ani, inclusiv comunicări „secrete” ale miniştrilor cu premierul de atunci Boris Johnson şi alte documente sensibile.

Smith a pledat vinovat în noiembrie la opt infracţiuni în temeiul Legii privind secretele oficiale, inclusiv la o acuzaţie legată de transmiterea de informaţii generalului-maior Serghei Ciuhrov, ataşatul militar rus la Berlin, în noiembrie 2020. Alte şapte capete de acuzare implică strângerea de informaţii care ar putea fi utile Rusiei.

La începutul acestei săptămâni, Smith a declarat în faţa instanţei că îi este ruşine de ceea ce a făcut şi a spus că a filmat documentele după ce a băut ”şapte halbe de bere”.

În timpul procesului, el şi-a justificat acţiunile prin faptul că a vrut să „dea o mică palmă ambasadei”, deoarece considera că aceasta nu îl trata bine, însă judecătorul Mark Wall i-a respins argumentele.

Procurorii au mai precizat că Smith ”a făcut comentarii anti-occidentale şi anti-NATO în discuţii cu alţi angajaţi şi şi-a declarat sprijinul” pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite