Un fluture dispărut timp de jumătate de secol „revine” în Marea Britanie

Fluture
Fluture
11 iulie 2022, 13:30

Un fluture evaziv care a dispărut oficial în Marea Britanie de mai bine de jumătate de secol a fost descoperit înmulțindu-se pe moșia sălbăticită Knepp din West Sussex.

Fluturele mare Nymphalis (tortoiseshell) a dispărut în mod misterios în urmă cu mai bine de 50 de ani, dar în această săptămână fluturi masculi și femele – mult mai mari decât micile Nymphalis și fără modelul alb pe aripi – au fost observați pentru prima dată la Knepp.

Neil Hulme și Matthew Oates, lepidopteriștii care au făcut descoperirea, au găsit, de asemenea, semne că omizile sale consumau frunze de ulm pe terenurile agricole sălbatice la începutul acestei primăveri.

Acest fluture este încă oficial dispărut, dar dovezile sugerează că își va reveni”, a spus Oates. „Aceasta este o specie de tufă și din punct de vedere istoric și cultural am urât cuvântul „tufă” și am făcut tot ce ne stă în putință pentru a-l elimina în mediul rural. Există o tufă ideală pentru el la Knepp.”

Din 2019, au fost găsiți fluturi în număr mic înmulțindu-se la Portland, pe coasta Dorset, cu adulți identificați alături de cojile de ouă și țesături produse de omizi Nymphalis (tortoiseshell) mari. O altă colonie a fost descoperită într-o vale din East Sussex.

Omizile de Nymphalis (tortoiseshells) mari se hrănesc cu o varietate de copaci, inclusiv ulm, aspen, alb și pomi fructiferi și nu se știe cu exactitate de ce specia a dispărut în secolul al XX-lea. Teoriile includ populațiile atacate de paraziți, boala ulmului olandez și pierderea livezilor și a tufișurilor, cum ar fi mălaiul, care au fost îndepărtate din păduri când s-au plantat conifere. Fluturele se hrănește cu flori galbene primăvara.

Fluturele a fost văzut ultima dată pe scară largă la sfârșitul anilor 1940. Din anii 1950 au existat doar observări ocazionale de fluturi individuali, adesea aproape de coastă, ceea ce sugerează că doar câțiva soseau de peste mări fără a se reproduce.

Potrivit lui Oates, numărul de Nymphalis (tortoiseshells) mari crește din nou pe continent – posibil din cauza schimbărilor climatice – și un număr tot mai mare traversează acum Canalul pentru a ajunge pe coasta de sud.

Dar imaginea este confuză, deoarece unii crescători de fluturi nonconformiști au eliberat și ei în secret specia.

Oates a spus că au fost prea multe observări în apropierea coastei de sud pentru ca toți să fie opera crescătorilor, specia fiind greu de crescut și în captivitate. „Nu cred că crescătorii de fluturi ar călători cu toții pe coasta de sud pentru a-i lăsa să plece. Vin și ei”, a spus el.

Fluturii adulți apar în iulie și dispar în curând pentru a hiberna, neîmperechendu-se până în primăvara următoare.

„Ai nevoie de mulți pentru ca ei să vină să-și găsească o pereche și trebuie să aibă o strategie foarte sofisticată de găsire a partenerului”, a spus Oates. „Cum se împerechează dacă trăiesc la această densitate scăzută? Mai trebuie să învățăm multe despre acest fluture.”

A fost un sezon bogat pentru fauna sălbatică de la Knepp, cu un număr record de privighetori – 40 de masculi cântători – înregistrat pe moșie în această vară, alături de un record de nouă cuiburi de berze, care au fost reintroduse și au atras deja alte berze sălbatice de pe continent.

În urmă cu 20 de ani, Isabella Tree, care vrea să mențină sălbăticia ținutului Knepp împreună cu soțul ei, Charlie Burrell, a declarat: „Întotdeauna credem că trebuie să intervenim și să aducem lucrurile înapoi, dar din nou și din nou vedem că este vorba doar despre habitat și, dacă vom oferi naturii spațiu, vom vedea că multe specii se pot întoarce de la sine.

Sursa The Guardian

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite