Un experiment suedez. Politico: Fiecare țară europeană ar trebui să aibă un ministru al apărării civile

Printre miniștrii din noul guvern al Suediei se numără Carl-Oskar Bohlin, un tânăr de 36 de ani care produce știri. Ceea ce face numirea lui Bohlin atât de interesantă, totuși, nu este personalitatea lui, ci sarcina lui. Bohlin experimentează cu rolul de ministru al apărării civile, scrie Elisabeth Braw, expertă a American Enterprise Institute.

01 Noiembrie 2022, 13:21 (actualizat 01 Noiembrie 2022, 13:25) Știrile TVR |
Membri ai unității teritoriale de apărare din Kiev / FOTO: Drop of Light / Shutterstock.com

Redăm argumentele lui Braw dintr-un articol publicat în Politico.

***

Având în vedere că amenințările non-militare împotriva țărilor europene cresc rapid pe zi ce trece, crearea unui astfel de portofoliu ministerial are un sens eminent. Și având în vedere traiectoria actuală a continentului, fiecare țară europeană are nevoie de așa ceva.

„Părțile civile ale apărării au fost neglijate”, a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson în Parlamentul suedez la începutul acestei luni, în timp ce a anunțat că noul său guvern va lucra pentru a crește rezistența împotriva amenințărilor hibride și agresiunii cibernetice.

În timpul Războiului Rece, Suedia a fost stăpâna unei astfel de apărări totale, testându-și abilitățile în exerciții regulate. Dar după încheierea Războiului Rece, guvernele succesive au demontat acest sistem fenomenal.

Într-un interviu televizat, Bohlin a explicat: „Toată lumea trebuie să știe ce să facă dacă vine o criză sau dacă vine războiul”, a spus el. „Apărarea civilă începe cu tine și cu mine. Ce ar trebui să facem dacă există o criză sau un război?”

Aceasta este, într-adevăr, întrebarea și a stringentă prin faptul că agresiunea din zona gri - agresiunea sub pragul violenței militare armate - este în creștere. Există dezinformare și intruziune cibernetică, desigur, dar agresiunea din zona gri nu se limitează la aceste căi – este orice poate gândi agresorul: sabotarea infrastructurii, folosirea migranților ca armă, țintirea companiilor occidentale puncte vulnerabile a guvernelor de origine sau dronele care cercetează infrastructura norvegiană.

Și, deși există încă câteva exemple actuale de apărare totală - Finlanda, de exemplu, și-a menținut în mare parte sistemul Războiului Rece, în timp ce Singapore sărbătorește o Ziua anuală a Apărării Totale, care evidențiază eforturile sale colective - nicio țară europeană, nici măcar Finlanda, nu are plan despre cum să se apere împotriva combinației din prezent de amenințări vechi și noi. În special, nu au un plan despre cum să implice sectorul privat și populația mai largă în aceste eforturi.

„În ultimii ani, forțele armate suedeze au primit resurse semnificative, chiar dacă lucruri precum protecția sistemelor de distribuție a energiei electrice, furnizarea de apă, furnizarea de alimente și transportul au fost extrem de vulnerabile”, a menționat Freddy Jönsson Hanberg, fondatorul Fundației Suedeze pentru Apărare Totală.

Același lucru este valabil și în alte țări. În războaie, precum și în crizele care nu ajung la război, societatea civilă din democrațiile liberale este extrem de vulnerabilă. Dar, în timp ce forțele armate din majoritatea țărilor europene primesc acum mai mulți bani, există o mai mică concentrare asupra modului în care restul societății poate fi utilizat pentru a nu fi în pericol.

Totuși, nu trebuie să privim la Războiul Rece pentru a înțelege cât de vitală este implicarea civilă în apărarea unei națiuni. În Ucraina de astăzi, chiar dacă un număr mare de bărbați și femei sunt chemați pentru serviciul militar, civilii sunt cei care mențin funcțiile esențiale, inclusiv trenurile și electricitatea. Unii se oferă ca medici, alții au grijă de vecinii aflați acasă, în timp ce o întreagă armată de ucraineni obișnuiți postează actualizări pe rețelele de socializare în sprijinul forțelor armate.

Comparativ, alte țări europene au luxul de a lansa astfel de eforturi fără un război pe teritoriul lor. Companiile pot continua chiar și în circumstanțe neplăcute, iar cetățenii obișnuiți își pot aduce contribuția știind cum să aibă grijă de ei înșiși, precum și de prietenii și vecinii lor, pentru ca astfel guvernul să se concentreze pe sarcinile cele mai urgente.

Dar toate acestea necesită planificare și organizare condusă de guvern.

Într-adevăr, apărarea care implică societatea civilă a devenit atât de crucială încât nu poate fi adăugată doar la portofoliul unui ministru existent - și de aceea postul ministerial de pionierat al Suediei este atât de important.

„Apărarea civilă înseamnă mult mai mult decât pregătirea pentru criză”, mi-a spus Jönsson Hanberg. „Cu acest pas, Ministerul Apărării devine un minister al apărării totale, care poate evalua imaginea completă a amenințărilor și poate folosi resursele în așa fel încât să obținem cea mai bună descurajare posibilă a diferitelor amenințări. Și cu un ministru al apărării civile la masă, guvernul nu va uita de vulnerabilitățile unei societăți moderne și deschise precum Suedia”.

Kristina Syk, un expert în apărare totală la Asociația suedeză a Industriei de Securitate și Apărare, este de acord. „Din motive de coordonare, este bine că avem acum un ministru al apărării civile și că are sediul la Ministerul Apărării”, mi-a spus ea. „Crearea postului arată că guvernul ia problema în serios. Dar succesul va fi măsurat în funcție de modul în care întregul guvern acționează și își asumă responsabilitatea pentru siguranța societății.”

Având în vedere climatul actual, alte țări ar face bine să urmeze rapid exemplul Suediei – și pot economisi timp deja urmărind modul în care Bohlin pune în aplicare noua sa instituție.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI