Un eventual nor radioactiv ar ajunge în România în 18-20 de ore. Simulare a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Doar 2.400 de persoane au luat din farmacii pastilele cu iod

24 august 2022, 22:07

Experții Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare iau în calcul diferite situații ipotetice și fac zilnic simulări.

Românii cu vârsta sub 40 de ani care nu au afecțiuni ale tiroidei oricum nu s-au arătat interesați să aibă acasă pastila cu iod.

Din cele 30 de milioane de comprimate cumpărate de stat la un leu bucata, doar 2.400 au fost ridicate din farmacii, majoritatea luna aceasta, după ce ministrul Sănătății le-a transmis oamenilor să meargă la medicul de familie să ceară rețeta gratuită. Unii deja le-au pierdut.

Pastilele nu trebuie înghițite preventiv. Poate fi luat un singur comprimat pentru a împiedica iodul radioctiv să pătrundă în celula tiroidiană și să cauzeze cancer.

Riscul cel mai mare este la copii și tineri.

Pastilele cu iod trebuie păstrate la loc sigur, uscat și răcoros, la întuneric. Se iau doar în primele 6 ore după un anunț oficial în acest sens.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite