Un elicopter militar a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle din Capitală, după ce a dărâmat doi stâlpi. Nu s-au înregistrat victime. Filmul incidentului

15 iulie 2021, 10:36

ACTUALIZARE Colegul nostru Adelin Petrișor a văzut incidentul din aer, dintr-un elicopter care făcea parte din formația aflată la antrenament și a povestit experiența la Telejurnal.

ACTUALIZARE 20.10 Elicopterul a fost tractat și va fi dus într-o bază militară.

O cameră a Știrilor TVR a filmat elicopterul american în momentul în care se îndrepta cu viteză mare spre Piațq Charles de Gaulle din centrul Capitalei.

Incidentul aviatic a fost filmat și din aer de o echipă a Știrilor TVR aflată într-un elicopter al Poliției, poziționat în formația de zbor, imediat în urma aparatului american. Aterizarea forțată i-a solicitat pe toți piloții aflați în aer. Aceștia au fost obligați să-și adapteze viteza și traiectoria, lucru nu tocmai ușor în condițiile în care aparatele zburau cu aproximativ 150 de km/h, foarte aproape unul de altul, la o altitudine de 150-200 de metri.

Incidentul dramatic a şocat şoferii şi pietonii din Piaţa Charles de Gaulle, care au văzut cum un aparat militar agață un cablu, doboară doi stâlpi și aterizează în mijlocul intersecției.

Aparatul american participa la antrenamentul pentru Ziua Aviației. Făcea parte dintr-un dispozitiv de peste 60 de elicoptere și avioane. Piloții au reușit să evite o tragedie și au adus cu bine elicopterul pe pământ fără că cineva să fie rănit.

LUCIAN BODE, ministrul de Interne: “În momentul în care au sesizat defecțiunea, au văzut că pierd din altitudine și au decis să aterizeze forțat în loc considerat sigur”.

Polițiștii care se aflau în zonă au observat că elicopterul defect încerca să aterizeze şi au blocat imediat traficul.

Aterizarea forțată a afectat toate ceremoniile care vor avea loc în perioada imediat următoare în Capitală.

Specialiștii armatelor române și americane urmează acum să stabilească ce nu a mers bine. A fost deschisă și o anchetă judiciară.

La antrenamentul de azi au participat câteva zeci de elicoptere și avioane ale Forțelor Aeriene Române, ale armatei americane, SRI, Ministerului de Interne și ale Școlii de aviație. Ministerul de Interne a avut în formație 6 elicoptere. Chiar înainte de decolare, cu câteva zeci de minute înainte de aterizarea forțată, comandantul formației MAI a explicat Știrilor TVR cât de complicate pot fi misiunile de acest fel.

Aparatul implicat în incident este un UH 60 Black Hawk, unul dintre cele mai performanțe elicoptere medii din lume. Are un echipaj de 4 persoane și poate transporta 11 militari. Elicopterul are 2 motoare și zboară la o viteză de croazieră de 280 de km/h.

 

––––––––––––––––

Elicopterul a agățat un cablu cu una din roțile trenului de aterizare


ACTUALIZARE Cei doi stâlpi de iluminat nu au fost loviți de elicele elicopterului. Cu una din roțile trenului de aterizare, elicopterul a agățat un cablu pe care sunt ornamentele de Crăciun. Acel cablu a tras si dărâmat doi stâlpi. Din fericire nimeni nu a fost rănit. Un șofer s-a speriat pentru că un stâlp a căzut pe mașina sa.

A fost sesizat Parchetul Militar

ACTUALIZARE Parchetul Militar a fost sesizat joi cu privire la incidentul în care un elicopter a aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle, în urma căruia s-a deschis o cauză penală, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Florin Bobin.

„Prezenţa noastră la faţa locului este firească. Am fost sesizaţi cu privire la acest eveniment, astfel încât s-a deschis o cauză penală în care se fac cercetări cu privire la cele întâmplate, cel mai probabil va fi o încadrare la 349-350 Cod penal”, a spus reprezentantul Parchetului Milita

Paul Mitu: Temperaturile crescute, o posibilă problemă

ACTUALIZARE Fostul comandat instructor Tarom, Paul Mitu, este de părere că problemele au apărut din cauza temperaturilor crescute care scad portanța și unghiul de atac al palelor care susțin aceste elicoptere în aer. O a doua variantă ar fi cedarea unui rotor din componența elicopterului.

Adelin Petrișor: Am auzit în căști că ar fi fost probleme tehnice

ACTUALIZARE Jurnalistul TVR Adelin Petrișor a văzut incidentul din aer, dintr-un alt elicopter: ”Am auzit în căști că ar fi fost probleme tehnice și că piloții americani au aterizat în Piața Charles de Gaulle. Trebuie să vă spun că au avut și foarte mult noroc pentru că au avut unde să aterizeze. Ar fi fost mult mai problematic dacă incidentul ar fi apărut înainte sau după acest loc (…) Elicopterul implicat în incident este un UH-60 Black Hawk, un elicopter foarte performat.”

Azi, ar fi trebui să treacă pe deasupra Statuii Aviatorilor 63 de elicoptere. Era una dintre  repetițiile generale înainte de Ziua Aviației Române.


ACTUALIZARE Evenimentele de Ziua Aviației Române au fost anulate,  în urma acestui incident.

Lucian Bode: Sunt doar pierderi materiale

ACTUALIZARE Reacția ministrului de Interne, Lucian Bode: În momentul în care au sesizat defecțiunea tehnică, au constatat că pierd din altitudine și au hotărât să aterizeze forțat într-un loc pe care l-au considerat sigur. Din informațiile pe care le avem, sunt doar pierderi materiale. La aterizare au atins doi stâlpi. Sunt câteva mașini avariate, nu sunt victime. Noi am securizat zona, se dirijează circulația, astfel încât, după ce se fac toate procedurile tehnice, acest elicopter să fie ridicat și transportat la baza aeriană.

ACTUALIZARE Militarii americani au împins elicopterul în afara carosabilului din intersecția Charles de Gaulle.

(w620) Un elicopt

Elicopterul a aterizat în siguranță în intersecția Piața Charles de Gaulle

După ce a pierdut altitudine și a lovit stâlpii, piloții au reușit să stabilizeze aeronava și să aterizeze in siguranță în intersecția Piața Charles de Gaulle.

Piloții au dat dovadă de stăpânire de sine și au reușit să evite o tragedie.

Traficul în zona Kiseleff și B-dul Aviatorilor a fost blocat și se așteaptă intervenția unor utilaje pentru deblocarea carosabilului.

Din primele informații, elicopterul ar fi avut probleme tehnice.

(w620) Stâlp dă

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite