Un elefant roz a fost plimbat prin Capitală, la doi ani de la mitingul din 10 august

10 august 2020, 16:12

Elefantul vopsit în roz  a fost plimbat la Palatul Cotroceni, Ministerul de Interne, Parchetul General, Palatul de Justiţie, Ministerul Justiţiei, DIICOT şi Piaţa Victoriei.

Elefantul din încăpere, despre care preşedintele Iohannis vorbea în 2017 la una dintre şedinţele de Guvern unde se încerca blocarea Justiţiei, a devenit acum dosarul 10 august. Pentru că elefantul nu mai este vizibil pentru preşedinte, ministrul Justiţiei, procurorul general, DIICOT şi ministrul de Interne am decis să îl vopsim în roz„, spun inițiatorii protestului.

Potrivit sursei citate, peste 59.000 de persoane au semnat petiţia „Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august” şi au cerut autorităţilor reluarea cercetărilor.

Sunt doi elefanți în cameră și nimeni nu vorbește despre ei – Ordonanța de grațiere și cea de modificare a codurilor penale. Premierul a spus că nu vor fi puse azi pe ordinea de zi suplimentară” – declara președintele Klaus Iohannis în ianuarie 2017, prezent la ședința guvernului Grindeanu, unde urma să să fie adoptată o Ordonanță de Urgență de dezincriminare a unor infracțiuni și o Ordonanță de grațiere a unor infracțiuni.

În ianuarie 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD–ALDE condus de Sorin Grindeanu, începea seria protestelor de stradă față de intențiile guvernului de a modifica legea grațierii și de a amenda Codul penal.

Manifestațiile culminau la 10 august 2018 cu ceea ce a fost numit „mitingul diasporei”.  100.000 de oameni au protestat atunci în Piața Victoriei din București față de  deciziile luate de guvernul Dăncilă privind legile justiției și Codurile penale. La miting au participat români din țară și din străinătate.

Mitingul a fost marcat de violențe între protestatari și forțele de ordine.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul ”10 august”, procesul fiind mutat la Tribunalul Bucureşti.

Instanţa a admis în acest sens o cerere făcută de foştii şefi ai Jandarmeriei implicaţi în acest caz, care au solicitat la procesul să fie mutat la Tribunalul Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite