Un document al Comisiei Europene scurs în presă indică posibila renunțare la plafonarea prețului gazelor rusești. Taxă de solidaritate pe surplusul de profit al companiilor din energie

Ipoteză: Plafonarea prețului la gazul provenit din Rusia
Ipoteză: Plafonarea prețului la gazul provenit din Rusia
13 septembrie 2022, 16:09

Proiectul privind „instrumentul de urgență” în domeniul energiei nu mai prevede plafonarea de preț pe gazul rusesc după ce statele membre nu au ajuns, săptămâna trecută, la un acord.

Se așteaptă ca Uniunea Europeană să perceapă însă taxe excepționale pe profiturile mari ale companiilor care utilizează combustibili fosili, cu un plafon separat pentru veniturile producătorilor de energie electrică cu emisii reduse de carbon.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma să anunțe miercuri, simultan cu datele despre starea Uniunii, planul pentru gestionarea situației generate de prețurile tot mai mari la electricitate.

Textul final se poate schimba, avertizează The Guardian, dar documentul obținut de jurnaliști arată îndoielile Comisiei în privința obținerii sprijinului din partea tuturor statelor membre pentru plafonarea prețului gazului rusesc.

Statele membre ale Uniunii Europene care importă cantități mari de gaz din Rusia, inclusiv Ungaria, Slovacia și Austria, s-au opus impunerii unui astfel de plafon de teamă că Kremlinul ar putea opri total distribuția, aruncând țările în recesiune. Vladimir Putin a amenințat deja că va opri exporturile către Europa dacă un astfel de plan va fi convenit.

Cel puțin 12 state, printre care Franța și Polonia, doresc impunerea unui plafon pe gazul provenit din Rusia și văd manevra drept o modalitate de a reduce creșterea prețurilor.

Comisia nu este însă entuziasmată de idee, notează the Guardian, pentru că se teme că Uniunea Europeană ar avea de pierdut în fața țărilor pregătite să plătească mai mult pe piața extrem de competitivă a gazelor naturale lichefiate.

Olanda și Danemarca se tem de orice plafonare de preț, în timp ce Germania crede că aceasta ar fi o sursă de disensiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite