Un desen de Van Gogh, descoperit recent într-o colecție privată, expus pentru prima dată la Amsterdam

Un desen realizat de Vincent van Gogh, descoperit într-o colecţie privată olandeză unde a fost păstrat timp de peste 100 de ani, a fost prezentat pentru prima dată publicului joi, la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, informează AFP.

17 Septembrie 2021, 09:55 (actualizat 17 Septembrie 2021, 10:02) |
Un desen de Van Gogh, expus în premieră

'Este pentru prima dată când acest desen iese la rampă. Nu a mai fost niciodată expus'', a precizat pentru AFP un specialist al muzeului, Teio Meedendorp. ''Provine dintr-o colecţie privată olandeză unde a fost păstrat un timp îndelungat şi este pentru prima dată când îl putem vedea'', a mai spus acesta, potrivit Agerpres.

Desenul este un studiu în creion realizat în noiembrie 1882 pentru lucrarea ''Worn Out'', datând din perioada de început a pictorului, mai puţin necunoscută, dar care suscită un interes crescând.

Proprietarii desenului, o familie olandeză care l-a cumpărat în 1910, au solicitat muzeului autentificarea lucrării în urma unui apel lansat către colecţionarii privaţi pentru îmbogăţirea bazei de date electronice şi a inventarului muzeului.

Experţii au confirmat ulterior că este într-adevăr vorba despre o nouă operă din portofoliul lui Van Gogh, un eveniment ''foarte rar'', potrivit directoarei muzeului, Emilie Gordenker.

''Suntem mândri să prezentăm vizitatorilor acest desen din perioada de început şi istoria sa'', a mai spus ea. Desenul va fi expus până pe 2 ianuarie după care se va întoarce la familia care l-a împrumutat muzeului şi care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Desenul reprezintă un ţăran bătrân aşezat pe un scaun din lemn, care îşi ţine capul în mâini. Muzeul deţine deja în colecţia sa un desen similar intitulat ''Worn Out''.

Graţie scrisorile trimise de Van Gogh fratelui său, Theo, experţii bănuiau de existenţa unei a doua versiuni a lucrării ''Worn Out'', dar fără să ştie dacă desenul mai exista. Descoperirea a fost ''o surpriză totală'' şi o ''adevărată şansă'', a subliniat Meedendorp.

Cele două desene fac parte dintr-o serie de ''sute şi sute'' de schiţe realizate de Van Gogh în epoca când locuia la Haga şi se pregătea să devină negustor de artă.

 

Ancheta pentru autentificarea desenului a fost facilitată de faptul că a rămas mereu în proprietatea aceleiaşi familii, trecând de la o generaţie la alta, după ce a fost cumpărat în 1910 de la un colecţionar cunoscut, Henk Bremmer.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 8°C
IASI 0°C 3°C
CLUJ 2°C 6°C
CONSTANTA 8°C 12°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 3°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI