Un cutremur major ar aduce pierderi de miliarde de euro. 80 la sută dintre locuințe nu sunt asigurate

Pagubele produse de un cutremur cu magnitudine peste 7 ar fi de miliarde de euro. Mii de clădiri s-ar putea prăbuşi, la fel cum s-a întâmplat și la seismul din 1977, iar cel mai vulnerabil este centrul Capitalei. 80% dintre locuințe nu sunt însă nici acum asigurate, deşi legea impune de opt ani acest lucru, aşa că proprietarii n-ar primi despăgubiri.

13 Octombrie 2018, 21:44 (actualizat 14 Octombrie 2018, 10:23) Știrile TVR |
Pierderi de miliarde de euro în cazul unui seism major
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un cutremur așa cum a fost cel din 1977 ar fi devastator: mulţi oameni şi-ar pierde viaţa iar distrugerile materiale ar fi fără precedent.

Nimeni nu ştie câte clădiri ar rezista la un seism cu magnitudine peste 7 mai ales că în ulitmii 20 de ani s-au ridicat şi construcţii fără respectarea regulilor de siguranţă. Specialiștii consideră esenţială o evaluare realistă, realizată de experți, a tuturor clădirilor.

Banca Mondială avertiza recent că foarte multe clădiri aparţinând serviciilor de urgenţă şi răspuns la dezastre din România au vulnerabilităţi de structură şi se pot prăbuşi în cazul unui cutremur.

Peste 75% din populaţia ţării locuieşte în zone expuse pericolelor seismice iar aproape jumătate din toate serviciile critice de transport, energie, apă şi comunicaţii sunt în aceste zone de risc.

În urmă cu peste 40 de ani, după un cutremur de 7,2 pe scara Richter, 35.000 de locuinţe și clădiri industriale au fost doborâte sau avariate grav. În Bucureşti au căzut aproape 30 de clădiri înalte, construite înainte de anul 1940. Au fost avariate grav și unele fabrici.

Calculele făcute de specialiști arată că, în cazul unui cutremur precum cel din 1977, pagubele ar fi de 4,5 miliarde de euro, doar în cazul locuințelor avariate. Evaluările asiguratorilor ajung chiar la pagube de peste 6 miliarde de euro.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI