Un cutremur major ar aduce pierderi de miliarde de euro. 80 la sută dintre locuințe nu sunt asigurate

13 octombrie 2018, 21:44

Un cutremur așa cum a fost cel din 1977 ar fi devastator: mulţi oameni şi-ar pierde viaţa iar distrugerile materiale ar fi fără precedent.

Nimeni nu ştie câte clădiri ar rezista la un seism cu magnitudine peste 7 mai ales că în ulitmii 20 de ani s-au ridicat şi construcţii fără respectarea regulilor de siguranţă. Specialiștii consideră esenţială o evaluare realistă, realizată de experți, a tuturor clădirilor.

Banca Mondială avertiza recent că foarte multe clădiri aparţinând serviciilor de urgenţă şi răspuns la dezastre din România au vulnerabilităţi de structură şi se pot prăbuşi în cazul unui cutremur.

Peste 75% din populaţia ţării locuieşte în zone expuse pericolelor seismice iar aproape jumătate din toate serviciile critice de transport, energie, apă şi comunicaţii sunt în aceste zone de risc.

În urmă cu peste 40 de ani, după un cutremur de 7,2 pe scara Richter, 35.000 de locuinţe și clădiri industriale au fost doborâte sau avariate grav. În Bucureşti au căzut aproape 30 de clădiri înalte, construite înainte de anul 1940. Au fost avariate grav și unele fabrici.

Calculele făcute de specialiști arată că, în cazul unui cutremur precum cel din 1977, pagubele ar fi de 4,5 miliarde de euro, doar în cazul locuințelor avariate. Evaluările asiguratorilor ajung chiar la pagube de peste 6 miliarde de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite