Un copil din șase trăiește în sărăcie extremă, în lume. Două treimi dintre copiii din Africa Subsahariană fac parte din familii care trăiesc cu 1,9 dolari pe zi

Unul din șase copii din lume trăia, înainte de pandemie, în sărăcie extremă. 356 de milioane de copii se luptă să supraviețuiască cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi.

21 Octombrie 2020, 15:39 (actualizat 21 Octombrie 2020, 15:52) Știrile TVR |
Copii saraci

Conform unui studiul realizat de Banca Mondială împreună cu UNICEF, realizat anterior epidemiei, 356 de milioane de copii se luptă să supraviețuiască cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi, două treimi dintre aceștia trăind în Africa sub-sahariană.

Conform estimărilor, unul din șase copii din întreaga lume trăia în condiții de sărăcie extremă înainte de pandemie, iar situația se va înrăutăți în mod semnificativ.

În Africa sub-sahariană, două treimi dintre copii trăiesc în gospodării care se străduiesc să supraviețuiască cu o medie de 1,90 de dolari pe zi sau mai puțin de persoană - unitatea de măsură internațională pentru sărăcia extremă. În Asia de Sud se află aproape o cincime dintre acești copii.

Studiul arată că numărul copiilor care trăiesc în sărăcie extremă a scăzut moderat cu 29 de milioane între anii 2013 și 2017. Cu toate acestea, UNICEF și Grupul Băncii Mondiale avertizează că orice progres dobândit în ultimii ani a căpătat un ritm îngrijorător de lent, cu o distribuție inegală și supus riscurilor din cauza impactului economic al pandemiei de COVID-19.

„Cifrele ca atare șochează pe oricine. Iar scala și amploarea a ceea ce știm despre dificultățile financiare provocate de pandemie nu fac altceva decât să înrăutățească situația. Guvernele au nevoie urgent de un plan de recuperare pentru copii, pentru a preveni situația în care mulți alți copii și familiile lor ar putea ajunge la un nivel de sărăcie nemaiîntâlnit de mulți, mulți ani”, spune Sanjay Wijesekera, director de programe UNICEF.

Deși copiii reprezintă o treime din populația lumii, aproape jumătate din persoanele care trăiesc în sărăcie extremă sunt copii.

Copiii de cele mai mici vârste sunt cei mai afectați - aproape 20% dintre toți copiii cu vârste sub 5 ani din statele în curs de dezvoltare trăiesc în gospodării extrem de sărace.

„Faptul că unu din șase copii trăia în sărăcie extremă și că 50% dintre cei extrem de săraci din întreaga lume erau copii chiar și înainte de pandemia de COVID-19 sunt aspecte care ne îngrijorează foarte mult”, a spus Carolina Sánchez-Páramo, directorul global pentru sărăcie și echitate al Băncii Mondiale.

Sărăcia extremă în rândul copiilor nu a scăzut atât de mult ca în cazul adulților; o parte mai mare a celor extrem de săraci la nivel global erau copii, în 2017, comparativ cu aceeași categorie în 2013. Toate regiunile lumii înregistrează niveluri variate de scădere a sărăciei extreme în rândul copiilor, cu excepția Africii sub-sahariene, care a cunoscut o creștere de 64 de milioane a numărului absolut de copii care se luptă să supraviețuiască cu 1,90 dolari pe zi, de la 170 de milioane în 2013 la 234 de milioane în 2017.

Sărăcia în rândul copiilor este prevalentă în statele fragile și afectate de conflicte, unde peste 40% dintre copii trăiesc în gospodării extrem de sărace, comparativ cu o proporție de aproape 15% dintre copii în alte state, arată studiul.

De asemenea, studiul relevă că peste 70% dintre copiii care trăiesc în sărăcie extremă vin din gospodării în care capul familiei lucrează în agricultură.

Criza actuală de COVID-19 va continua să îi afecteze în mod disproporționat pe copii, femei și fete, amenințând să anuleze progresele greu dobândite în materie de egalitate de șanse. Măsurile de protecție socială joacă un rol crucial în înlesnirea mecanismelor de adaptare pentru cei săraci și vulnerabili, atât ca răspuns imediat la epidemia de COVID-19, cât și pentru redresarea pe termen lung.

Datele sugerează că majoritatea statelor au răspuns crizei prin extinderea programelor de protecție socială, în special prin alocarea de prestații bănești. Prestațiile bănești oferă o platformă pentru investiții în capitalul uman, pe termen mai lung. În special atunci când sunt combinate cu alte măsuri destinate dezvoltării copilului și cuplate cu furnizarea de servicii sociale de înaltă calitate, prestațiile bănești au demonstrat că pot soluționa atât sărăcia monetară și multidimensională și pot îmbunătăți rezultatele de sănătate, alimentație, de ordin cognitiv și non-cognitiv.

Totuși, multe dintre răspunsuri sunt pe termen scurt și nu sunt adecvate pentru a răspunde amplorii și naturii redresării care se preconizează a fi una pe termen lung.

Sursa: Mediafax

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 5°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 5°C 6°C
CRAIOVA 3°C 4°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI