Un continent fără mașini. Mai multe capitale europene au închis duminică artere importante

Ieri am avut parte de un continent fără mașini. Mai multe capitale europene au închis artere importante, care au devenit loc de promenadă. București, Budapesta, Varșovia, Paris sau Madrid au sărbătorit Ziua internațională fără  mașini.

23 Septembrie 2019, 09:09 (actualizat 23 Septembrie 2019, 09:57) |

În Ungaria aproape 300 de orașe s-au înscris în săptămâna europeană a mobilității și au înlocuit mașinile cu biciclete, trotinete sau mersul pe jos. Au fost organizate concursuri la care au participat în special cei mici.  De fapt acesta este și scopul acestor acțiuni, deprinderea celor mici cu mijloacele de le locomoție nepoluant.

Bicicleta a fost de altfel simbolul Zilei fără mașini din Europa.

E greu să vezi celebrul bulevard parizian Champs Elysee fără nici o mașină. Și totuși. La Paris, între orele 11 și 18 numai salvările și mijloacele de transport în comun au avut voie să circule pe străzi.

Poliția a avut grijă ca nici o mașina să nu pătrundă în așa zisă zonă verde. Totuși, un șofer rătăcit a trebuit să ocolească toată zonă devenită pietonală pentru că, spune el, nu a știut că e Ziua mondială fără mașini.

Ziua Fără Mașini a fost sărbătorită inițial pe 17 iunie 1997, o dată stabilită de Asociația pentru Transport ecologic din Marea Britanie.

Evenimentul era marcat doar pe plan local. Un an mai târziu francezii au venit cu ideea în oraș, fără mașină personală și ideea a fost preluată imediat de Comisia Europeană pe care a promovat-o în spațiul comunitar.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 2°C
IASI 4°C 0°C
CLUJ 2°C 1°C
CONSTANTA 8°C 2°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 1°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI