Un consult la dermatolog vă poate salva viaţa. Controale gratuite anti-cancer de piele

21 mai 2018, 19:49

Dermatologii recomandă două controale pe an, înainte şi după sezonul cald.

Cei mai mulţi oameni nu au fost însă la vreo consultaţie, deşi uneori tumorile pielii – tot mai numeroase – nu au simptome. Unele apar în cele mai ascunse locuri.

În 85 la sută din cazuri, melanomul e depistat pe pielea sănătoasă.

Fiecare ar trebui să-şi analizele corpul lunar, să vadă dacă aluniţele se modifică sau se înmulţesc. Dacă sunt asimetrice, cu margini neregulate, aspre, au multe culori sau peste 6 mm în diametru, dacă sângerează ori arată ca o rană care nu se vindecă, nu întârziaţi vizita la dermatolog!

Cancerul de piele poate afecta pe oricine, la orice vârstă. La cei care stau mult la soare, chiar fără să se ardă, poate apărea după 10, 20, chiar 30 de ani.

Riscul e crescut pentru cei cu arsuri solare repetate, mai ales din copilărie, cei cu pielea deschisă, cu antecedente în familie şi peste 50 de ani.

Medicii recomandă crema cu factor de protecţie de cel puţin 15. Trebuie aplicată cu o jumătate de oră înainte de expunerea la soare şi reaplicată după baie. Are efect circa două ore.

16 cazuri de melanom malign au fost depistate numai la controalele gratuite făcute anul trecut pe litoral, dar şi în şcoli şi companii. Câteva zeci aveau alte tipuri de cancer de piele.

Dermatologii fac şi anul acesta teste gratuite în licee, la firme care cer să fie incluse în campanie şi la mare.

Dacă melanomul e depistat la început, 98 la sută din cazuri se vindecă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite