Un conducător auto care a consumat alcool poate fi inculpat fără să se mai țină cont de momentul când dă proba de alcoolemie – propunere de modificare a Codului Penal

Justiţie
Justiţie
2 iunie 2022, 11:23

Un proiect de modificare a Codului Penal care a ajuns la Guvern prevede: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”. Diferența față de actuala lege este că alcoolemia nu mai este considerată probă doar „la momentul prelevării mostrelor biologice”, ceea ce ar putea aduce modificări referitoare la recoltarea acestei probe.

Noul proiect aduce modificări și în privința consumului de alcool al unui conducător auto care tocmai a făcut un accident de circulație: „Fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanțe psihoactive, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea mostrelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.

Numeroase alte modificări sunt în cele două proiecte. Cele aduse Codului Penal mai privesc cumularea pedepselor de condamnare, abuzul în serviciu, siguranța circulației pe drumurile publice, protecția martorilor, calitatea persoanelor care pot vizita persoane condamnate la închisoare.

Cele două proiecte trimise de Ministerul Justiției la Guvern sunt:

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative;

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea altor acte normative.

Ambele documente pot fi consultate în secțiunea DOCUMENTE.

O primă formă a textelor, elaborate în 2019 în cadrul Ministerului Justiției, a fost pusă, la finalul anului 2019 – începutul anului 2020, în discuția grupului de lucru interinstituțional constituit la nivelul Ministerului Justiției, ce a avut ca obiect discutarea unor aspecte vizând modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, grup de lucru la care au participat reprezentanți ai instituțiilor din sistemul judiciar (ÎCCJ, PÎCCJ, DNA, DIICOT, CSM, INM), grup care a lucrat asupra textelor inițiale.

Cele două proiecte de lege, rezultate în urma dezbaterilor din cadrul grupului de lucru, au fost supuse dezbaterii publice prin publicarea acestora pe pagina de internet a Ministerului Justiției în data de 27.07.2021, respectiv 02.09.2021.

Ulterior încheierii dezbaterii publice, cele două proiecte de acte normative au intrat în faza de finalizare, prin analizarea propunerilor și a observațiilor primite.

Ministerul Justiției a transmis cele două proiecte Consiliului Superior al Magistraturii, solicitând punctul de vedere al acestuia, care a fost emis în data de 01.04.2022. O parte dintre observațiile primite din partea Consiliului Superior al Magistraturii au fost valorificate la finalizarea proiectelor.

Separat, Ministerul Justiției a demarat procedura de avizare interministerială, trimițând proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative Ministerului Afacerilor Interne, care l-a avizat în data de 01.04.2022.

De asemenea, proiectele de lege au făcut obiectul unor consultări tehnice de lucru cu Comisia Europeană, în perioada aprilie-mai 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite