Un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca a furnizat rezultate pozitive în studii clinice de fază 3

Un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca a furnizat rezultate pozitive în studii clinice de fază 3
Un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca a furnizat rezultate pozitive în studii clinice de fază 3
11 octombrie 2021, 16:16

Studiul care are la bază medicamentul AZD7442, o combinaţie de anticorpi, „a determinat o reducere satisfăcătoare din punct de vedere statistic a cazurilor de COVID-19 grave şi a deceselor asociate maladiei, în comparaţie cu un placebo, în rândul pacienţilor care nu erau spitalizaţi şi care aveau simptome uşoare sau moderate”, precizează comunicatul publicat de compania AstraZeneca.

În total, 90% dintre participanţi făceau parte din categoriile de pacienţi consideraţi cu risc înalt de a dezvolta forme severe de COVID-19, inclusiv persoane cu comorbidităţi.

Pacienţii nespitalizaţi şi care prezentau simptome ale bolii de cel mult şapte zile au primit prin injecţie intramusculară o doză de 600 de mg de AZD7442 şi au beneficiat de o scădere cu 50% a riscului de a contracta o formă gravă de COVID-19 sau de a deceda, în comparaţie cu cei care au primit un placebo, potrivit aceluiaşi comunicat.

De altfel, o analiză a datelor medicale ale participanţilor la studiu care au primit acest tratament în primele cinci zile după apariţia primelor simptome arată că „AZD7442 a redus riscul de a dezvolta un COVID-19 cu formă gravă sau care duce la deces în 67% din cazuri în comparaţie cu un placebo”, au anunţat autorii studiului.

„Ţinând cont de progresia infecţiilor grave cu COVID-19 în întreaga lume, există o nevoie importantă ca noile terapii, precum AZD7442, să fie utilizate pentru a proteja populaţiile vulnerabile”, a comentat Hugh Montgomery, profesor de medicină ATI la University College din Londra şi unul dintre coordonatorii principali ai studiului clinic, la care au participat 903 de persoane.

AstraZeneca va prezenta aceste date autorităţilor sanitare şi a depus deja o cerere de autorizare a medicamentului său anti-COVID-19 la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite.

Compania anglo-suedeză, una dintre primele din lume care au lansat pe piaţă un vaccin pentru a combate pandemia de coronavirus, a anunţat în luna martie un acord cu Statele Unite pentru a furniza acestei ţări până la 700.000 de doze cu acest tratament cu anticorpi contra unei sume totale de 726 de milioane de dolari.

În cadrul arsenalului farmaceutic care se dezvoltă împotriva coronavirusului în mod suplimentar faţă de vaccinuri, laboratorul GSK, un rival britanic al AstraZeneca, mizează pe un alt medicament pe bază de anticorpi monoclonali cu durată lungă de acţiune: medicamentul său Sotrovimab a fost clasat la sfârşitul lunii iunie de Comisia Europeană în rândul celor mai promiţătoare cinci tratamente anti-COVID-19.

O companie franceză, Xenothera, lucrează la un alt tip de anticorpi de sinteză, denumiţi „anticorpi policlonali”. Produsul său, XAV-19, bazat pe anticorpi de origine porcină modificaţi, a intrat în ultima linie dreaptă a testelor clinice.

Mai multe laboratoare lucrează în paralel la medicamente antivirale administrate sub forma unor comprimate, unul dintre cele mai avansate dintre ele fiind Molnupiravir (un parteneriat între Ridgeback Biotherapeutics şi laboratorul MSD).

Compania de biotehnologie Atea Pharmaceuticals şi laboratorul Roche evaluează în această perioadă eficacitatea unui tratament comparabil. La rândul său, grupul Pfizer dezvoltă un medicament ce combină două molecule, inclusiv Ritonavir, deja utilizată pe scară largă împotriva HIV, virusul care declanşează SIDA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite