Un clujean crește roșii cu muzică clasică în sere. Beethoven și Mozart ajută legumele să se dezvolte spectaculos

Beethoven, Mozart sau Vivaldi sunt, mai nou, cei mai buni prieteni ai legumicultorilor. Un clujean a creat în serele sale o mică sală virtuală de concerte şi obţine recolte mai bogate. Roşiile cresc cel mai spectaculos. Iar cumpărătorii spun că au şi gust.

09 Iunie 2021, 18:48 (actualizat 09 Iunie 2021, 20:12) Știrile TVR |

Muzica se aude cât este ziua de lungă într-o seră din comuna clujeană Vultureni. Şi face minuni. Creații ale clasicilor și preclasicilor răsună în boxe de dimineață până seara, iar cele mai fericite par să fie roşiile, care cresc mai spectaculos.

LIVIU BALTĂ, proprietarul serelor: "Muzica creează o ambianță pe care plantele o resimt și în același timp creează niște unde sonore, care ajută la circulația nutrienților".

Ideea ca serele să fie învăluite în muzică i-a venit lui Liviu Baltă, după o vizită în Olanda. A investit câteva mii de euro într-un sistem de sonorizare bun, iar acum este mândru de producţia sa de roșii de început de vară.

VIOREL TĂMAȘ, inginer horticol: "E bine să le lași să se dezvolte natural, fără să le forțezi, să le creezi mediul potrivit, să ai grijă cu bolile. Să le aduci ambientalul cât mai potrivit".

Și cercetătorii au constatat acelaşi lucru. Spre exemplu, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău a demonstrat că undele sonore produc schimbări benefice în dezvoltarea plantelor.

Muzica merge în seră pe toată durata zilei. După ce se coc, roșiile sunt culese și ajung să fie livrate în casele clujenilor.

Potrivit cercetătorilor, chiar și 15 minute de muzică pe zi pot ajuta plantele să se dezvolte.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI