Un campion de cursă lungă – Marian Drăgulescu, cel mai medaliat gimnast român din toate timpurile

5 aprilie 2017, 20:54

“Simte ce trebuie să facă. Plus a fost cel mai talentat chiar la toate aparatele, în special sol şi sărituri”, spune antrenorul Titi Hărgălaş.

Marian a păşit prima dată în sala de gimnastică la vârsta de 7 ani, după ce un antrenor l-a remarcat la şcoală. A fost dragoste la prima vedere, spune el, mai ales că la antrenamente avea voie să se joace.

La 14 ani, Marian Drăgulescu a vrut să renunţe la sport pentru că a rămas fără antrenor. Începând cu anii ’90, gimnastica românească s-a confruntat cu un exod al specialiştilor. Omul care i-a salvat cariera şi l-a convocat la loturile naţionale este Nicuşor Pascu, în prezent instructor in Elveţia.

“După un an de juniorat am început să îmi doresc să ajung şi eu să particip la marile competiţii, la campionate europene, la campionate mondiale”, îşi aminteşte Drăgulescu.

La marile competiţii internaţionale, Drăgulescu şi-a confirmat valoarea şi a devenit un mare campion. A rămas în istoria gimnasticii cu un palmares uriaş, dar şi cu o execuţie tehnică pe care lumea sportului a denumit-o „săritura absolută”.

“Săritura Drăgulescu evident că este foarte grea. De fapt, Marian încerca cu totul altceva. Nu reuşea să stea la aterizare (…) Şi atunci antrenorul, ştiind aptitudinea lui de răsturnare şi înşurubare, i-a zis ia mai pune jumătate de şurub”, explică Alina Alexoi, realizator TVR.

“Ba veneam în faţă şi puneam mâna jos, ba rămâneam pe spate şi picam în fund”, povesteşte Marian.

La 36 de ani, Marian Drăgulescu este veteranul lotului de gimnastică masculină. Şi-a propus ca înainte de retragere să îşi îndeplinească un ultim vis: “Singura medalie care îmi lipseşte din palmares este medalia de aur de la Jocurile Olimpice”.

De numele lui se leagă cele mai mari speranţe ale României la Cluj.

Prin cei aproape 30 de ani dedicaţi sportului, Marian Drăgulescu a dus cu succes ştafeta preluată de la alte glorii, precum Marius Urzică şi Dan Grecu. Semn că gimnastica masculină românească încă îşi găseşte geniul acolo unde nu se aşteaptă nimeni: în dorinţa de joacă a unor copii.

În avanpremiera Europenelor de la Cluj, Ştirile TVR au lansat, în 27 martie, campania campioni de poveste/#gimnastica60,  30 de reportaje despre momentele de glorie, dar şi de cumpănă pe care gimnastica românească le-a traversat de-a lungul celor şase decenii scurse de la primele Campionate Europene (Bucureşti, 1957).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite