"Un CampiOM s-a transformat în stea". A murit multiplul campion olimpic, european și mondial Ivan Patzaichin, "Sportivul Secolului XX", după cum a fost declarat de Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe

Campionul cu pagaia ruptă a devenit legendă. Ivan Patzaichin a murit astăzi, după o grea și lungă suferință. Avea 71 de ani. De 3 luni era internat la Spitalul "Elias" din București, iar starea lui de sănătate se agravase în ultima lună. Lasă în urmă o moștenire uriașă sportului românesc și generațiilor viitoare.

05 Septembrie 2021, 10:20 (actualizat 05 Septembrie 2021, 15:16) |
Campionul Ivan Patzaichin a devenit legendă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

"E legendă... un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice (4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos", a transmis Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe, Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea.

A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani, apoi s-a transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.

S-a dedicat 17 ani sportului și a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969.

A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Mondiale.

Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii, între 1968 şi 1984, cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968, Munchen 1972, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984 şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

Memorabilă rămâne participarea sa la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, când a reușit să câștige aurul deși în calificări a vâslit cu pagaia ruptă.

Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului XX de Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe.

Ne-a lăsat tuturor o demonstrație extraordinară de iubire a locurilor natale, o lecție de curaj și de modestie, de sacrificiu - pentru sport, pentru fapte bune. Acesta a fost Ivan Patzaichin.

"Eu, de când am plecat din Mila 23, am plecat să devin campion. Am plecat fără nicio grijă - să devin campion, pentru că asta era. Cei 3 consăteni de-ai mei erau campioni mondiali și-am zis dacă ei au ieșit, eu de ce să nu? Deci am plecat hotărât să devin campion", mărturisea Ivan Patzaichin într-o ediție eveniment a emisiunii "Garantat 100%".

"Numai că foarte puțină lume știe că eu n-am început aproape nimic cu dreptul. Prima mea cursă în Mexic am condus 900 de metri și la un moment dat mi s-a părut că nu vedeam adversarii. Și eram în față, cu o barcă aproape în față, și m-am întors să văd unde sunt adversarii și în momentul acela m-am dezechilibrat și am înțepenit practic de spate, a venit un val lateral (...) și practic numai din alunecare am ajuns pe locul 7, deci încă un insucces. La o oră am câștigat, într-adevăr. Am câștigat dublul", a povestit el.

În 2019, cvadruplul laureat cu aur la Jocurile Olimpice a primit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler.

În 2010, a pus bazele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, care a iniţiat mişcarea "Rowmania".

Sub acest brand sunt organizate evenimente adresate turiştilor, pentru promovarea unei Românii naturale, admirate pe îndelete, din barcă.

Mişcarea Rowmania a fost lansată în luna aprilie a anului 2011, odată cu prezentarea unui model de barcă cu un design unic - canotca.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 22°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 19°C 14°C
CONSTANTA 15°C 20°C
CRAIOVA 18°C 21°C
BRASOV 18°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI