Un buget record pentru „Casa Verde”. Posesorii de panouri care produc și curent electric ar putea vinde surplusul de electricitate

1 februarie 2018, 20:52

Harghita, unul dintre cele mai friguroase județe ale țării. Pe un frig de crapă pietrele, peste 3.000 de localnici își încălzesc locuințele cu ajutorul panourilor solare pe care le-au cumpărat prin programul Casa Verde. Oamenii au scăpat de cheltuielile mari cu lemnele de foc și de facturile consistente la gaze.

Programul Casa Verde ar urma să primească 7,5 milioane de euro anul acesta, de aproape 3 ori mai mult decât în 2017.

Autoritățile nu au stabilit dacă modifică valoarea primelor – cel mult 6.000 de lei pentru panouri solare și 8.000 de lei pentru pompe de căldură.

Sumele actuale acoperă doar jumătate din costuri, susțin experții.

„Un sistem funcţional pe tot parcursul anului, ca să deservească o casă cu 3, 4 locuitori, ar fi necesar între 10.000 lei şi 12.000 lei”, subliniază Liviu Olteanu furnizor de echipamente.

Investiția se amortizează între 4 și 8 ani.

Durata de funcționare variază de la 1 la 10 ani, în funcție de producător.

Cei care optează pentru panouri care produc și energie electrică vor putea să vândă din primăvară  surplusul de electricitate. Condiția este să devină PFA și să plăteasca impozit.

Peste 30.000 de români au primit finanțare prin programul Casa Verde în ultimii 7 ani. Deconturile depășesc 40 de milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite