LUMEA AZI

Un buget european mai flexibil. Comisarul european Corina Crețu vrea să sprijine zonele de tranziție

Negocieri dure între britanici şi Uniunea Europeană pe care doresc să o părăsească. Dar și Clubul Comunitar se gândeşte la viitorul său, fără Marea Britanie, doreşte un buget mai flexibil, mai accesibil în special în regiunile de tranziţie, cum este şi România.

22 Iulie 2017, 17:14 (actualizat 22 Iulie 2017, 17:35) |

Lucian Pîrvoiu, corespondentul TVR la Bruxelles, a explicat emisiunea Lumea Azi.

În prezent, ghidurile și procedurile de accesare a fondurilor structurale europene au ajuns să depășească 5000 de pagini! Sunt greu de urmărit și de pus în aplicare, astfel că îngreunează în mod serios gradul de absorbție în statele membre.

La preluarea mandatului, comisarul pentru Politică Regională, Corina Crețu, a luat decizia înființării unui grup de specialiști care să simplifice tot acest hățiș de regulamente.

"Nu pot accepta ideea că fondurile UE nu pot fi folosite pentru că există dificultăţi legislative sau administrative care descurajează tinerii, întreprinderile mici şi mijlocii, ONG-urile să încerce măcar să aplice pentru fonduri. Am devenit din ce în ce mai complicaţi de câte ori vorbeam de simplificare", a declarat comisarul european Corina Crețu.

Ieșirea Marii Britanii din UE ar putea constitui un bun prilej pentru reformarea sistemului care va dinamiza economia europeană.

În paralel cu simplificarea regulilor, oficialii europeni au și dificila sarcină să se asigure că mai puține constrângeri nu vor da naștere la abuzuri, astfel că instituțiile de control vor trebui întărite.

Executivul european pune la dispoziția regiunilor aproape 70 de miliarde de euro pentru proiecte care se vor concentra în jurul a două axe majore, anunțate de comisarul european Corina Crețu: Una va sprijini regiunile care se confruntă cu tranziţia industrială. Pe baza cererilor, aceste regiuni vor lucra în parteneriat cu echipe de experţi ai Comisiei. Scopul va fi de a accelera inovaţia şi de a înlătura barierele care stau în calea investiţiilor. Celălalt proiect pilot se referă la parteneriatele regionale şi transfrontaliere. Scopul acestuia este de a identifica proiecte care să poată fi finanţate şi să creeze valoare adăugată la nivel european.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 23°C
IASI 21°C 21°C
CLUJ 18°C 16°C
CONSTANTA 21°C 23°C
CRAIOVA 21°C 22°C
BRASOV 20°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI