Un bloc sfârtecat în două, o tânără în stare de șoc, așezată pe o grămadă de moloz, așteptând un semn de viață. Imaginile dezastrului produs de ruși la Dnipro fac înconjurul lumii

15 ianuarie 2023, 14:26

Între 100 și 200 de persoane, din care 50 de copii. Sâmbătă după-amiază, când alarmele au început să sune, cu toții erau împreună în blocul din Dnipro.

 

Acestea au fost datele preliminare de la care a început operațiunea de căutare și salvare.

Zeci de ambulanțe au format un lung șir pe drumul către blocul distrus de ruși.

La capătul acestui șir, sute de membri ai echipajelor de urgență și de civili începuseră febril să întoarcă mașinile răsturnate din apropiere pentru a face loc ambulanțelor și să îndepărteze bucățile de moloz.

 

În etajele din jur care rămăseseră precar în picioare apăreau luminile lanternelor unor telefoane mobile, suspendate deasupra marginilor de zid gata să cadă. Acolo erau oameni la care nu se putea încă ajunge.

(w460) Semnal cu

Mai jos, pe grămada uriașă de moloz, la o înălțime considerabilă față de sol, lângă o cadă a unui apartament de la etajul 7, o tânără în stare de șoc privea în gol. Mai târziu a apărut confirmarea că părinții fetei erau prinși sub dărâmături. În vârstă de 23 de ani, Vasilisa își pierduse în toamnă iubitul care luptase pe front. Acum, frontul era acolo, în Dnipro.

 

„Încă sunt oameni în viață sub dărâmături, transmit SMS-uri și cer ajutor”, a declarat viceprimarul din Dnipro, Mykhailo Lysenko.

În bezna care s-a așternut, copiii au dat și ei o mână de ajutor la adunarea resturilor.

Duminică, salvatorii ucraineni descoperă miracole: o femeie este scoasă în viață de sub tonele de moloz.

„Ne uităm la aceste imagini și realizăm că puteam fi noi. Puteau fi cei dragi nouă”, scrie Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, care a strâns un adevărat jurnal în imagini din diverse surse al ultimelor 18 ore.

„Blestemați să fiți până la al șaptelea neam!” este strigătul unei mame al cărei fiu a murit în blocul distrus din Dnipro.

„De ce să îl ucideți? Obișnuiați să veniți aici, în orașul nostru. V-am primit ca pe oameni, ca pe rude. Ce i-ați făcut fiului meu? Nelegiuiților, vă blestem până la al șaptelea neam! Fiți blestemați, câinilor, toată viața voastră, de toți oamenii și de mine, blestemați de lacrimile tuturor mamelor! Fiți blestemați voi și toată țara voastră”, le-a transmis femeia rușilor.

„Îi vom găsi pe toți cei implicați în acest act de teroare. Vor da socoteală” este promisiunea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, rușii au folosit o rachetă Kh-22 (X-22) pentru distrugerea blocului din Dnipro.

Kh-22 a fost proiectată pentru a fi utilizată împotriva portavioanelor și a grupurilor de luptă de portavion, fie cu un focos convențional, fie nuclear.

Racheta a fost trasă folosind un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. A fost lansată din zona de lângă Kursk și Marea Azov.

„Forțele Armate ale Ucrainei nu au capacitatea de a doborî acest tip de rachete. De la începutul agresiunii militare a Rusiei, peste 210 rachete de acest tip au fost lansate pe teritoriul Ucrainei. Niciuna dintre ele nu a fost doborâtă de sistemele noastre de apărare”, a transmis conducerea Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Potrivit bilanțului de la această oră, peste 20 de oameni au murit la Dnipro, iar 73 de civili au fost răniți, dintre care 40 sunt în stare gravă, la terapie intensivă.

În ziua atacului, Marea Britanie și Polonia au anunțat că vor trimite Ucrainei tancuri și artilerie autopropulsată.

Decizia celor două țări crește presiunea asupra Germaniei de a livra Kievului tancuri Leopard 2.

Într-o discuție care a avut loc înaintea unei întruniri parlamentare, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a povestit vineri cum, în timp ce se relaxa făcând jogging, a fost abordat de un bărbat care s-ar fi prezentat ca fiind polonez și care i-a mulțumit pentru că nu a lăsat guvernul de la Varșovia să îl „înnebunească” cu cererile pentru ajutarea Ucrainei, a relatat Spiegel.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite