Un bloc din Sectorul 2 al Capitalei ar trebui demolat pentru că autorizația dată de Primărie a fost anulată în instanță

În războiul stat versus stat, singurii care par să iasă în pierdere sunt cetățenii. Așa se face că 22 de familii și constructorii unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei au pierdut peste 1 milion de euro, pentru că instanța a anulat o autorizație de construcție a unui imobil, deși aceasta fusese acordată de către Primăria Sectorului 2. Constructorul a rdicat cele 10 etaje, a primit avansul din partea viitorilor proprietari, iar apoi a aflat că trebuie să demoleze tot. Oamenii, disperați, cer banii înapoi și au intentat proces Primăriei.

18 Februarie 2019, 17:48 (actualizat 18 Februarie 2019, 19:59) |
O afacere încâlcită
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În urmă cu 5 ani, Mihai Chiriac împreună cu partenerul său de afaceri începea construcţia unui imobil cu 10 etaje, în Sectorul 2 al Capitalei. Terenul cumpărat avea autorizaţie de construcţie din partea Primăriei. Iar lucrările au început după ce toate instituțiile statului au fost informate, inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). În urma mai multor sesizări primite de la câteva asociații de proprietari și de la Prefectură, Inspectoratul a verificat la Primărie actele pentru certificatul de urbanism și autorizație. Nu a mers însă pe teren, în control. Dar a ajuns la concluzia că Prefectura București trebuie să dea în judecată Primăria Sectorului 2 și să ceară anularea autorizaţiei de construire. Așa cum reiese din răspunsul oficial trimis Știrilor TVR, în care ISC precizează și că motivele apar în actul de control.

Mihai Chiriac, unul dintre dezvoltatori: "Atât timp cât statul român a emis o autorizație, statul român a anulat o autorizație, de ce, nimeni din statul român, oricare ar fi instituția, nu despăgubește pe nimeni? Dimpotrivă, noi suntem obligați să dărâmăm, pe cheltuiala noastră, ceea ce e absurd".

La mijloc au fost prinse 22 de familii care au plătit în avans câteva zeci de mii de euro fiecare, pentru câte o locuinţă. Iar acum, oamenii sunt disperați.

Ștefan Mihai, unul dintre cumpărătorii de locuințe: "Am verificat la acel moment autorizația de construire, avizele din spate, certificatul de urbanism, cum probabil au făcut toți cumpărătorii, și părea totul în regulă".

Vlad Dorobanțu, unul dintre cumpărătorii de locuințe: "Acum eu am crezut tot timpul că Primăria o să despăgubească, de vreme ce ea a emis niște acte, la baza cărora stă construirea unui bloc".

Primăria Sectorului 2 a evitat să răspundă clar cum a emis autorizația și dacă s-a încălcat în vreun fel legea atunci când a fost acordată.

"Nu ne mai putem exprima asupra legalităţii actelor administrative deja analizate de instanţă în mod definitiv. Participarea la faze determinante nu intră în competenţa de soluţionare a instituţiei noastre. Serviciul Urbanism nu are prerogative de control şi de constatare a eventualelor încălcări ale avizelor", a transmis instituția.

Avocatul dezvoltatorului spune că printre motivele anulării autorizaţiei au fost lipsa unui adăpost de protecţie civilă construit în totalitate și depășirea cu jumătate de metru a distanței dintre bloc și rețelele de alimentare cu apă.

Valere Burlacu, avocatul dezvoltatorului imobiliar: "Nu a existat la dosarul prin care s-a anulat autorizaţia de construire, niciun act administrativ din care să rezulte că suprafaţa de teren pe care s-a ridicat blocul s-ar fi inclus într-o subzonă ce nu permitea construcţia de subsol, parter şi construcţie de 10 nivele.

Acum, pe rolul instanței este un alt proces intentat de către constructori și clienții acestora care cer despăgubiri Primăriei Sectorului 2.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI