Un bărbat a murit astăzi, în Pitești, după ce polițiștii l-au trântit la pământ, pentru a-l imobiliza. Ministrul Lucian Bode: Sunt convins că se va face urgent lumină

16 aprilie 2021, 15:37

Imaginile au fost surprinse în Autogara Sud din Pitești. Bărbatul se afla la terasa unui local, când în bucătăria acestuia a izbucnit un incendiu. Angajatele localului spun că omul nu voia să plece și îi încurca pe cei care interveneau.

Alți martori sunt revoltați de modul în care au intervenit polițiștii.

Reprezentanții Poliției Județului Argeș spun că agenții au acționat ca să asigure ordinea publică în timpul intervenției de stingere a incendiului. Și că nu ar fi fost violenți cu bărbatul.

FLORIN POPA, purtător de cuvânt, IPJ Argeș: „Bărbatul nu a fost încătuşat. Acesta a fost invitat să iasă din incinta localului, iar în aceste împrejurări s-a manifestat recalcitrant, atât faţă de persoanele aflate în jur, cât şi faţă de poliţişti, iar în aceste împrejurări i-a venit rău”.

La fața locului a ajuns și o ambulanță.

Manevrele de resuscitare nu au dat rezultat. Din primele informații, bărbatul era și bolnav, pentru că asupra lui s-au găsit mai multe medicamente. Cauza exactă a morții va fi stabilită de medicii legiști. Poliția Argeș face anchetă internă. A fost deschis și un dosar penal pentru ucidere din culpă și purtare abuzivă.

LUCIAN BODE, ministrul Afacerilor Interne: “Pentru mine, ca ministru al Afacerilor Interne, când moare un om în timpul unei intervenții, este o adevărată tragedie. Sunt convins că se va face urgent lumină în acest caz, cine se face vinovat de moartea acestui om”.

Ieri, CEDO a condamnat Poliția din Argeș la plata a 25.000 de euro despăgubiri într-un dosar de purtare abuzivă. În acel caz, un bărbat a fost bătut de polițiști după ce a refuzat să se legitimeze și să meargă la secție.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

În imaginile postate de epitesti.ro se vede cum bărbatul este trântit de un polițist la pământ, apoi încă doi oameni ai legii ajută la încătușare.

 

 

ACTUALIZARE Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că moartea bărbatului din Piteşti, survenită în timp ce poliţiştii încercau să-l încătuşeze, este tragică, dar este convins că se va clarifica foarte repede situaţia şi că va fi stabilit vinovatul.

„Pentru mine, ca ministru al Afacerilor Interne, când moare un om în timpul unei intervenţii a ISU, Poliţie, Jandarmerie, structurile noastre este cu adevărat o tragedie. Ştiu ce s-a întâmplat acolo. În timp ce asigurau intervenţia ISU la un incendiu, poliţiştii de la Secţia 2 de Poliţie Piteşti au încercat să încătuşeze un bărbat în vârstă de 63 de ani, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, care refuza să părăsească locaţia şi devenise recalcitrant. Din păcate, bărbatul de 63 de ani a intrat în stop cardio-respirator şi cu toată intervenţia echipajului de ambulanţă, care era la faţa locului, din păcate acesta a decedat. Ancheta este preluată de către un procuror şi sunt convins că se va face urgent lumină în acest caz, cine se face vinovat de moartea acestui om, indiferent de cum s-ar fi comportat el, pentru că eu, de fiecare dată, tuturor angajaţilor MAI le cer să acţioneze cu calm şi responsabilitate”, a spus Lucian Bode, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj.

În cauză a fost deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă şi ucidere din culpă.

Cadrele medicale au declarat decesul unui bărbat care a intrat în stop cardio-respirator, vineri, în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti unde izbucnise un incendiu, cazul fiind cercetat de procurori.

„Bărbatul avea asupra sa mai multe medicamente. Cauza exactă a decesului va fi stabilită în urma necropsiei. (…) În cauză se desfăşoară cercetări de către poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Piteşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, Florian Popa.

El a adăugat că poliţiştii au intervenit pentru evacuarea bărbatului deoarece acesta era în pericol, fără a folosi forţă excesivă.

„Având în vedere şi starea de pericol în care acesta se afla, bărbatul a fost evacuat, iar în această împrejurare i-a venit rău. Ca urmare, a fost solicitat un echipaj medical pentru a-i acorda îngrijiri (…). Bărbatul a fost evacuat folosindu-se minimum de forţă necesară. (…) Bărbatul nu a fost încătuşat, acesta a fost invitat să iasă din incinta localului, iar în aceste împrejurări s-a manifestat recalcitrant atât faţă de persoanele aflate în jur, cât şi faţă de poliţişti”, a precizat Florian Popa.

Incidentul a avut loc la o terasă aflată în zona unei autogări din municipiul Piteşti.

„Cu ocazia intervenţiei la un incendiu la un local (aparatură electrică), un bărbat care consuma băuturi alcoolice la o masă a refuzat să iasă din incintă. Bărbatul a fost somat, iar ca urmare a faptului că cel în cauză nu s-a supus indicaţiilor şi s-a manifestat recalcitrant, s-a procedat la evacuarea sa. Bărbatul a intrat în stop cardio-respirator”, a anunţat iniţial IPJ Argeş.

Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean a intervenit pentru acordarea primului ajutor.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, incendiul a izbucnit în bucătăria restaurantului, la faţa locului intervenind şi un echipaj de pompieri.

„În sprijinul lor intervine şi un echipaj de prim ajutor calificat, care acordă îngrijiri medicale unei persoane care se afla în stop cardio-respirator. (…) Persoana se afla pe terasă (…), nu a fost intoxicată cu monoxid de carbon şi nu a suferit arsuri”, au precizat reprezentanţii ISU Argeş.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă