O decizie judecătorească dă speranţe bolnavilor de hepatita C care nu pot primi acum tratamentul fără interferon. Un ieşean a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti dreptul de a primi gratuit pastilele de la Casa de Asigurări. Cazul nu a primit însă o decizie definitivă.
Bărbatul a fost diagnosticat în 2009 cu hepatita C. De două ori s-a chinuit cu tratamentul cu interferon, însă virusul a revenit chiar după 120 de săptămâni de terapie.
Apariţia terapiei fără interferon, care vindecă majoritatea cazurilor, l-a însufleţit. Bărbatul a cerut tratamentul gratuit de la Casa de Asigurări de Sănătate. Dar dosarul i-a fost respins: nu s-a încadrat în criteriile aprobate.
În august, ieşeanul de 43 de ani a dat în judecată ministerul Sănătăţii şi CNAS. Curtea de Apel Bucureşti a decis că trebuie să primească imediat terapia gratuită.
Dar mai e un proces. Bărbatul a cerut să fie incluşi în protocolul de tratament şi pacienţii cu fibroză F3 care nu au scăpat de virus cu terapiile anterioare. Cei cu acelaşi stadiu de boală care nu pot face interferon au deja acest drept.
"Problema, în esenţă, era de o discriminare între cei care au contraindicaţie de la început pentru tratamentul cu interferon şi cei care au dobândit această contraindicaţie. Pe româneşte e vorba de un protocol care poate fi modificat în două zile”, spune avocatul Dan Cimpoeru.
„Protocolul european s-a modificat de curând şi spune clar - pacienţiicu Hepatită C trebuie toţ trataţi cu tratament fără interferon. A pune să astepţi şi a ţi se spune: trebuie să te mai îmbolnăveşti puţin pentru a beneficia de dreptul tău este încă o formă discriminare”, explică Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu afecţiuni Hepatice din România.
Casa Naţională va ataca pe toate căile decizia instanţei.
"Considerăm că este vorba de o forţare a limitelor protocolului terapeutic aprobat de Ministerul Sănătăţii şi CNAS Calea pentru obţinerea tratamentului este cea pe care au ales-o ceilalţi 5.224 de pacienţi, având în vedere că este un medicament nou, foarte scump - circa 220.000 lei - acordat numai pentru anumite stadii de boală", spune Augustus Costache, purtător de cuvânt al CNAS.
99 la sută dintre cei peste 1600 de pacienţi evaluaţi până acum s-au vindecat. Contractul expiră însă în octombrie, iar negocierile pentru reînnoire nici nu au început. Cei de la CNAS spun că terapia va fi acordată unui număr semnificativ mai mare de pacienţi, care au şi alte stadii de fibroză. Nu se ştie însă de când.
Până în luna iunie a acestui an, aproape 4 mii de bolnavi au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon gratuit. Dintre cei care l-au terminat deja, aproape toţi au scăpat de virus, potrivit medicilor.
Peste o mie de dosare au fost însă respinse. Disperaţi, cei care nu s-au încadrat au cerut schimbarea criteriilor, astfel încât să aibă şi ei şansa vindecării.
Statul a alocat bani pentru 5 mii de pacienţi până în această toamnă.
Paşii pe care trebuie să îi parcurgă pacienţii cu hepatita C şi ciroză hepatică C pentru accesul la tratament fără interferon:
Vezi AICI toate documentele CNAS pentru accesul la tratament fără interferon