Un „balon de spionaj” chinez deasupra Statelor Unite, monitorizat de Pentagon. China regretă incidentul și spune că este un ‘dirijabil de natură civilă’

Pentagon Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii
Pentagon Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii
3 februarie 2023, 08:25

„Secretarul de stat a luat notă de regretele exprimate de China, dar a indicat că este un act iresponsabil şi o încălcare clară suveranităţii Statelor Unite care subminează obiectivul vizitei”, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

Oficialii SUA afirmă că balonul a zburat peste Alasaka, a traversat o regiune din Canada, înainte să apară în statul Montana, acolo unde se află unul din cele trei silozuri cu rachete nucleare ale SUA.

Uriașul balon are o dimensiune egală cu trei autobuze puse cap la cap și zboară în stratosferă deasupra zonei pe unde circulă avioanele comerciale.

Aceasta este o metodă de colectare a informaţiilor ce duce cu gândul la filmele de spionaj şi aduce în atenţie nivelul până la care sunt dispuse să se se spioneze China şi SUA, pe fondul tensiunilor crescute din relaţia lor bilaterală.

„În mod clar, intenţia acestui balon este de supraveghere”, a declarat un oficial înalt al apărării din SUA, vorbind sub protecţia anonimatului.

Oficialul a spus că Washingtonul a urmărit balonul de când a intrat în spaţiul aerian al SUA, în urmă cu câteva zile, inclusiv prin observarea lui cu avioane militare cu echipaj.

Înalţi lideri militari americani au luat în calcul doborârea balonului spion deasupra statului Montana, dar, în cele din urmă, au recomandat să nu se facă acest lucru, din cauza riscului potenţial de siguranţă pe care l-ar putea reprezenta resturile pentru cei de la sol.

Conform informaţiilor furnizate de AFP, preşedintele Joe Biden ar fi cerut iniţial Pentagonului să îl doboare, dar a fost luată, în cele din urmă, decizia de a nu se proceda astfel.

China a declarat că este vorba despre un ‘dirijabil’ pentru cercetări civile meteorologice şi alte scopuri ştiinţifice şi şi-a exprimat regretul că acesta a deviat de la traiectorie și a pătruns în spaţiul aerian american, notează Reuters.

‘Dirijabilul este din China şi este de natură civilă, utilizat pentru cercetări meteorologice şi alte cercetări ştiinţifice. Din cauza influenţei curenţilor de aer vestici şi a capabilităţii sale de control limitate, dirijabilul a deviat de la cursul intenţionat’, a transmis ministerul chinez de externe.

‘China regretă că dirijabilul a deviat spre Statele Unite din greşeală din cauze de forţă majoră. China va continua să menţină comunicarea cu partea americană pentru a gestiona în mod corespunzător acest accident’, afirmă comunicatul de la Beijing.

–––––––-

Beijingul a declarat vineri că verifică informaţiile americane conform cărora un balon de spionaj chinez a fost detectat deasupra Americii de Nord şi a îndemnat SUA „să nu tensioneze situaţia”, informează AFP şi Reuters.

„O verificare este în curs”, a afirmat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, Mao Ning, apreciind că „a face speculaţii şi a tensiona lucrurile, înainte chiar ca faptele să fie stabilite, nu ajută la o soluţionare corespunzătoare a dosarului”.

Joi, oficiali americani au anunţat că Pentagonul urmăreşte un balon de spionaj chinez care zboară deasupra Statelor Unite. Washingtonul a urmărit balonul de când a intrat în spaţiul aerian al SUA în urmă cu câteva zile, inclusiv prin observarea lui cu avioane militare cu echipaj.

Înalţi lideri militari americani au luat în calcul doborârea balonului spion deasupra statului Montana, dar în cele din urmă au recomandat să nu se facă acest lucru din cauza riscului potenţial de siguranţă pe care l-ar putea reprezenta resturile pentru cei de la sol.

Vineri, şi guvernul Canadei a informat despre un „al doilea potenţial incident” care implică un balon de spionaj, însă nu a făcut referire directă la China.

Comandamentul apărării aerospaţiale ale SUA şi Canadei (NORAD) supraveghează traiectoria balonului, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryader. „Balonul zboară în prezent la o altitudine mult deasupra traficului aerian comercial. El nu prezintă ameninţare militară sau fizică pentru persoanele la sol”, a precizat el într-un comunicat.

Washingtonul a discutat incidentul cu autorităţile chineze. „Le-am comunicat gravitatea incidentului”, a afirmat un responsabil american. „Le-am spus clar că vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja populaţia şi teritoriul”, a adăugat acesta.

Înainte de reacţia oficială a Beijingului, publicaţia Global Times, finanţată de Partidul Comunist Chinez fără a fi însă un organ oficial de presă, a luat în râs incidentul.

„Balonul însuşi este o ţintă mare. Dacă baloane provenind din alte ţări pot să pătrundă fără probleme pe teritoriul continental american sau chiar să survoleze unele state, aceasta nu face decât să demonstreze că sistemul de apărare aerian al SUA nu este unul de încredere”, a ironizat Global Times.

Nu este prima dată când un balon de spionaj intră în spaţiul aerian al SUA, însă de data aceasta el a rămas în acest spaţiu mult mai mult timp.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă