Un băiețel are arsuri pe retină după ce și-a proiectat un laser în ochi, în timp ce se juca

31 iulie 2019, 20:39

Jucării cu laser găseşti în toate magazinele de cartier sau prin pieţe. Indiferenţi şi fără prea multe cunoştinţe, vânzătorii sunt primii care nu cred în potenţialul periculos al acestor dispozitive.

Şi totuşi, din cauza unei astfel de jucării cu laser, la începutul acestei săptămâni, un copil în vârstă de zece ani din Capitală a ajuns la spital cu probleme serioase.

Monica Pop, medic oftalmolog: Și l-a proiectat singur în ochi, de joacă, neştiind că acest laser face nişte arsuri retiniene grave. Să sperăm din suflet că o să recupereze o parte din vedere.

Medicii atrag atenţia că astfel de jucării ar trebui retrase din magazine şi distruse.

Monica Pop, medic oftalmolog: Dacă rămân pe piaţă o să mai avem încă o sută aşa sau poate mai mulţi şi câţi or mai fi care nu au venit pentru că, vă repet, nu e prima dată când se întâmplă.

Copilul a primit tratament, iar medicii speră ca acesta să îşi recupereze cât mai mult din vedere.

Între timp, Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor anunţă că va face controale în magazine, pentru început în regiunea Bucureşti-Ilfov, după care şi în alte locuri din ţară.

Totodată, ANPC a discutat deja colaborarea, în vederea verificării potenţialului periculos al fasciculului luminos dezvoltat de jucăriile în cauză şi a testării acestora, într-o manieră ştiinţifică, cu laboratoare de profil acreditate, imediat după prelevarea jucăriilor (Sursa: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Consumatorilor)

În funcţie de rezultate, dacă va fi cazul, comisarii ANPC vor alerta şi piaţa europeană prin Sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă