Un avocado pe zi reduce colesterolul

1 noiembrie 2022, 12:44

Grăsimile sunt esențiale pentru organism, întrucât oferă energie, reglează temperatura corpului, contribuie la reglarea hormonilor și la fertilitate. De asemenea, furnizează acizi grași esențiali, permițând absorbția vitaminelor. Avocado este o sursă de fibre, de vitamine și în special de acizi grași mononesaturați. Acizii grași mononesaturați se găsesc sub formă de acid oleic și au ca efect scăderea nivelului “colesterolului rău”, care are efecte negative asupra sănătății, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau boala coronariană. În plus, avocado este singurul fruct care conține lipide, asigurând senzația de sațietate.

Studiul în cauză a examinat beneficiile pentru sănătate ale consumului unui avocado pe zi, timp de șase luni. Cercetătorii au efectuat un experiment cu aproximativ 1.000 de participanți care s-au confruntat cu exces de greutate sau obezitate, respectiv cu o circumferință ridicată a taliei. Jumătate au fost instruiți să mănânce un avocado în fiecare zi, în timp ce cealaltă jumătate și-a continuat dieta obișnuită, limitându-și consumul de avocado la mai puțin de două fructe pe lună.

La finalul studiului, rezultatele au arătat că nu există diferențe semnificative între cele două grupuri, în ceea ce privește efectul pe care consumul de avocado îl are asupra grăsimii abdominale, grăsimii hepatice sau circumferinței taliei la persoanele supraponderale sau obeze.

În schimb, cei care au consumat avocado în mod constant au înregistrat scăderi ale colesterolului total și a „colesterolului negativ”, în comparație cu cei care au urmat dieta obișnuită. Cercetătorii au concluzionat că fibrele din avocado pot contribui la scăderea nivelului de colesterol, un singur fruct putând avea aproximativ 3,3 g de fibre solubile.

În ceea ce privește dieta, grupul care a consumat un avocado pe zi a avut scoruri mai mari ale indicelui alimentației sănătoase.

În plus, cercetătorii nu au găsit nicio diferență semnificativă între grupuri în ceea ce privește creșterea în greutate, ceea ce indică faptul că încorporarea unui avocado zilnic nu a contribuit la un surplus în greutate, dar nici la o scădere.

Un articol de Maria Chiriță

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite