Un avion rusesc a provocat prăbușirea unei drone americane în Marea Neagră. Avariile produse elicei au forțat SUA să prăbușească drona Reaper în apele internaționale

15 martie 2023, 09:39

Înainte de coliziune, avioanele rusești au aruncat combustibil și au zburat în fața dronei, într-o manieră iresponsabilă și neprofesionistă, se mai arată în comunicatul forțelor americane în Europa. Drona decolase din România şi era in misiune de recunoaștere și supraveghere. Departamentul de Stat a precizat că aparatul de zbor se afla în spațiul internațional și nu reprezenta un pericol pentru nimeni.

Este prima întâlnire directă între cele două puteri de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu peste un an.

General de brigadă Patrick S. Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA: „Unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea dronei MQ9, ceea ce a determinat forţele americane să doboare drona în apele internaţionale. De câteva ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au lansat combustibil în faţa dronei, într-o manieră imprudentă şi neprofesionistă. Acest incident demonstrează o lipsă de competenţă, plus o abordare nesigură şi lipsită de profesionalism”.

Comandor Sandu Valentin Mateiu: „Reacția rusă este firească, având în vedere faptul că NATO ajută cu informații armata ucraineană. Rușii sunt extrem de deranjați de această situație. Incidentul este extrem de periculos, dar nu putem vorbi de o doborâre. (…) Nu am avut incident cinetic, nu s-a deschis focul”.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite: Considerăm drept o provocare incidentul

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat marţi pentru agenţia RIA Novosti că Moscova consideră drept o provocare incidentul în care au fost implicate un avion de luptă rusesc Su-27 şi o dronă militară americană deasupra Mării Negre, informează Reuters.

Ministrul britanic al Apărării: Moscova ar trebui să respecte spațiul aerian internațional

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a cerut Moscovei să respecte spațiul aerian internațional, comentând incidentul de deasupra Mării Negre.

„Toate părțile respectă spațiul aerian internațional și îi îndemnăm pe ruși să facă același lucru”, a declarat Wallace pentru Reuters.

Ministrul Apărării din Australia: „Nu respectă regulile”

Și ministrul Apărării din Australia a comentat incidentul: „Cred că acesta este un alt exemplu că Rusia  nu respectă regulile”. El a adăugat că „Rusia are de dat câteva explicații în ceea ce privește modul în care a acționat”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă