Un avion radar pentru siguranța summitului de la Sibiu. NATO a trimis un avion AWACS să supravegheze spațiul aerian al României

9 mai 2019, 21:11

Comandamentul aerian aliat a anunțat că a trimis deasupra României un avion AWACS special pentru Summitul de la Sibiu. Aparatul a supravegheat spațiul aerian și a coordonat avioanele alianței din zonă.

Boeing E3A AWACS este varianta militară a lui 707, plin de aparatură și cu o uriașă antenă radar deasupra. Un astfel de avion costă în jur de 270 de milioane de dolari.

După ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, în urmă cu 5 ani, zborurile avioanelor radar deasupra României s-au înmulțit. AWACS-urile pot supraveghea din spațiul aerian aliat ce se întâmplă în zonele controlate de Moscova.

În urmă cu doi ani, o echipă a Știrilor TVR a luat parte la o astfel de misiune. Din echipaj făceau parte mai mulți români. Unul dintre ei ne-a explicat că avionul supraveghează spațiul aerian, dar și coordonează toate celelalte avioane aliate in diverse misiuni, transmițând informații în timp real tuturor.

Alianța Nord Atlantică are, în total, 14 avioane radar care sunt staționate în baza Geilenkirchen din Germania. Pentru această unitate aliată lucrează în jur de 3000 de oameni, militari și civili din 16 țări membre NATO, inclusiv România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite