Un atacator a ucis cu cuţitul un profesor şi a rănit grav alte două persoane la un liceu din Arras, Franța. Potrivit primelor date, atacatorul, care a strigat „Allahu Akbar”, este de origine cecenă și se afla în evidențele poliției

13 octombrie 2023, 14:07

ACTUALIZARE Ora de știri Martorii au povestit că l-au auzit pe atacator strigând „Allahu Akbar”.

Înarmat cu două cuțite, l-a atacat pe profesorul de limba franceză. Acesta a murit din cauza rănilor profunde. Un paznic și un alt profesor sunt răniți.

Elev:Am văzut un corp la pământ. Nu ştiu cine este. Se pare că această persoană este moartă. Am văzut elevi pe targă, care au fost duşi la spital.

Martin Doussau, profesor:Bucătarul a fost atacat. Am vrut să intervin foarte repede şi m-a urmărit. Avea două cuţite. M-a întrebat dacă sunt profesor de istorie. Cred, căuta unul. M-am baricadat şi am văzut că serviciile de urgenţă sosesc şi intervin.

Anchetatorii analizează mai multe imagini din timpul atacului, care au fost postate pe rețelele sociale.

Un perimetru de securitate a fost delimitat în jurul liceului, iar o celulă psihologică stă la dispoziția elevilor și profesorilor aflați în stare de șoc.

Primele date ale anchetei arată că atacatorul este un bărbat de 20 de ani, de origini cecene, care a ajuns în Franța în 2008. Era cunoscut de forțele de ordine și era fișat „S”.

Fratele suspectului, de 16 ani, este de asemenea anchetat.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Într-un mesaj în reţeaua X, preluat de Reuters, el a precizat că în localitate, reşedinţa departamentului Pas-de-Calais din nordul ţării, este în curs o operaţiune a poliţiei.

Mai multe detalii a dat televiziunea BFMTV, citată de asemenea de Reuters. Potrivit unor surse din poliţie ale acesteia, atacatorul a strigat „Allah Akbar” şi a fost ulterior arestat.

Bilanţul atacului de la liceul Gambetta, cu un număr neprecizat de răniţi, a fost anunţat de prefectură. Unul din cei răniţi grav este un agent de securitate, lovit cu cuţitul de mai multe ori, a afirmat o sursă din poliţie a AFP. Niciun licean nu se numără printre victime.

Darmanin a confirmat arestarea suspectului.

Încă neconfirmată oficial este identitatea acestuia: presa a vehiculat informaţia că ar fi vorba de un cecen cunoscut ca islamist radical, care prezenta un risc ridicat.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, urmează să ajungă la Arras. Adunarea Naţională a anunţat că îşi suspendă lucrările în semn de solidaritate cu victimele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite