Un apicultor ucrainean și-a construit singur o mașină electrică. „Albina” îl ajută la treburile zilnice și l-a transformat în vedetă peste noapte

8 iulie 2019, 14:41

Vasil Terteka este apicultor în Horodok, un orășel din vestul Ucrainei și se pregătește să meargă la muncă. Scoate mașina din priză și pleacă la drum în vehiculul botezat „Albina”, o mașină electrică sută la sută creație proprie.

Vasyl Terteka: „Am decis să-mi fac o maşină electrică. Măcar nu mai mă bate vântul şi nu mai mă plouă. E mult mai bine decât pe bicicletă.”

Apicultorul a lucrat 3 luni la acest vehicul, pentru care a cheltuit echivalentul a 1500 de dolari. S-a bazat pe cunoștințele acumulate acum 40 de ani la un curs de electronică, iar ce nu știa a învățat pe internet.

Micuța mașină poate căra un pasager, atinge o viteză maximă de 58 de km pe oră și are o autonomie 100 de kilometri. „Albina” l-a făcut celebru pe Vasil, devenit o adevărată inspirație pentru locuitorii din Horodok.

Cu o putere mai mică de 3KW acest vehicul nu necesită carnet, potrivit legii ucrainene. Deloc neglijabile sunt și costurile. 100 de kilometri cu „Albina” costă 10 eurocenți, față de aproape 7 euro cât ar costa benzina sau motorina pentru mașinile obișnuite.

Apicultorul ucrainean a primit zeci de oferte să-și vândă creația, dar nu are niciun fel de gând de acest fel. În schimb, speră să-i inspire și pe alții să-și creeze propriile mașini electrice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite