Un apel la 112 anunța că 22 de turiști au rămas blocați în nămeți. Salvamontiștii și jandarmii montani au descoperit că drumul era accesibil

3 ianuarie 2018, 10:52

ACTUALIZARE Telejurnal Dimineață, în jurul orei 9.00, un apel la 112 anunța că 22 de turiști, printre care și 9 copii, sunt izolați la o pensiune de la Vârful lui Roman, aflată la 20 de kilometri de orașul Horezu.

Autoritățile s-au mobilizat și echipaje ale Jandarmeriei, Salvamontului și Obștii Horezu au plecat la fața locului. Cu ajutorul unui buldoescavator și-au făcut drumt prin nămeți. Dar, când au ajuns, surpriză!

Turiștii îi așteptau să le deszăpezească porțiunea dintre parcare și pensiune, pentru ca ei să nu fie nevoiți să își ducă circa 150 de metri bagajele prin zăpadă, până la mașini.

De altfel, pe parcursul zilei de azi alți turiști au coborât de la Vârful lui Roman.

Potrivit informațiilor pe care le avem, apelul la 112 a fost efectuat chiar de proprietarul pensiunii unde turiștii și-au petrecut Revelionul. Dacă solicitarea se dovedește că a fost nejustificată, bărbatul ar putea plăti o amendă, între 500 și 1500 lei.

ACTUALIZARE Echipe de jandarmi şi de la Salvamont au ajuns la turiștii rămași blocați, din cauza drumului înzăpezit, la o cabană de pe vârful Roman, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vâlcea, Narcisa Bucur.

Narcisa Bucur a precizat că pentru deblocarea drumului, înzăpezit pe o porţiune de un kilometru, se acţionează cu două utilaje de deszăpezire de la Obştea Horezu. În zonă sunt şi echipaje de poliţişti, care însoţesc utilajele de deszăpezire.

____________

Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Române, 22 de persoane, dintre care nouă copii, au rămas blocate miercuri pe Vârful Roman din județul Vâlcea.

Turiștii au solicitat prin apel la 112 sprijinul jandarmilor montani și al salvamontiștilor. Operațiunea este în desfășurare, jandarmii și salvamontiștii, ajutați de vehicule speciale, au plecat deja în căutarea acestora.

Potrivit lui Mircea Lera de la Salvamont Vâlcea, turiștii se află în cabană și sunt în siguranță, au hrană, iar cabana este încălzită. Turiștii au mers, pe propria răspundere, pe un drum închis iarna pentru autoturisme, pentru a ajunge la cabana care se află într-o zonă izolată.

Mircea Lera a explicat că ei pot părăsi cabana cu mașinile jandarmilor, dar vor să își recupereze și propriile mașini.

Cei 22 de turiști au venit la munte de Revelion. Marți seară, în zonă a început viscolul, iar peste noapte drumul a fost acoperit de un strat consistent de zăpadă.  Miercuri dimineață oamenii au constatat că nu mai pot coborî cu mașinile. Au sunat la 112 și au cerut sprijinul autorităților.

Au fost trimise echipe de jandarmi montani și salvamontiști care intervin cu un buldozer pentru deblocarea drumului până la cabană.

Și turiștii din alte zone montane trebuie să fie extrem de precauți. Din cauza stratului mare de zăpadă, depus în ultimele ore există risc crescut de avalanșă, în special în Munții Bucegi și Făgăraș, la peste 1800 de metri, inclusiv zona Bâlea Lac. Riscul este de gradul trei, pe o scara de la 1 la 5. În aceste locuri, zăpada măsoară peste un metru. Acestea sunt deocamdată informațiile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite