Un an de închisoare cu executare pentru directorul unei companii belgiene implicate în scandalul ouălor contaminate cu fipronil

Trei ani de închisoare, din care doi ani cu suspendare. Este condamnarea pe care a primit-o, vineri, de la Tribunalul din Anvers, directorul companiei belgiene Agro Remijsen, implicate în scandalul ouălor contaminate cu fipronil, relatează AFP.

04 Iunie 2021, 16:34 (actualizat 04 Iunie 2021, 17:08) Știrile TVR |
Scandalul ouălor contaminate

Belgianul de 49 de ani, patronul companiei Agro Remijsen, în prezent în faliment, a comercializat un produs pentru tratarea găinilor, prezentat în mod eronat ca fiind 100% natural şi care conţinea de fapt acel insecticid interzis.

Unul dintre asociaţii lui şi un alt director de companie au primit o pedeapsă de 18 luni de închisoare cu suspendare, a precizat instanţa din Anvers.

În total, şapte directori de companii şi patru firme au fost judecaţi în secţiunea belgiană a acestui dosar, în faţa Tribunalului Corecţional din Anvers.

Totuşi, instanţa a fost mai clementă decât rechizitoriul Parchetului şi a considerat că doar trei dintre acei directori merită să fie condamnaţi. Sentinţa poate fi atacată în recurs.

Utilizarea fipronilului pentru dezinfectarea găinilor, în principal în Belgia şi Olanda, a zguduit industria avicolă europeană în 2017, cauzând sacrificarea preventivă a păsărilor de crescătorie şi retragerea a zeci de milioane de ouă din raioanele supermarketurilor.

Autorizat pentru combaterea păduchilor şi a acarienilor la câini şi la pisici, fipronilul este interzis în UE pentru curăţarea crescătoriilor avicole, întrucât această substanţă folosită în combaterea dăunătorilor riscă să ajungă pe animale destinate lanţului alimentar.

Riscul de reziduuri, chiar dacă este foarte mic, trebuie să fie exclus pentru a proteja sănătatea umană.

În cazul de faţă, fipronilul era folosit pentru a lupta mai eficient împotriva păduchelui roşu, inamicul declarat al găinilor.

Compania Agro Remijsen, cu sediul în Ravels, un oraş din nordul Belgiei, aproape de frontiera olandeză, a fost găsită vinovată pentru că a importat ilegal fipronil din România cu scopul de a fabrica un amestec comercializat cu denumirea "Dega-16".

Acel dezinfectant, prezentat ca un produs miracol împotriva păduchelui roşu, a înşelat vigilenţa crescătorilor de păsări.

În Belgia, o companie de dezinfectare l-a utilizat deşi ştia că produsul era interzis şi nociv, aşa cum a dezvăluit instanţa din Anvers.

Directorul acelei companii este persoana care a primit o condamnare la închisoare alături de cei doi asociaţi de la Agro Remijsen.

Criza sanitară izbucnită în vara anului 2017 a afectat aproape toată Europa, iar alimente suspecte (ouă şi produse pe bază de ouă potenţial contaminate) au fost descoperite în mai multe regiuni, chiar şi în Hong Kong.

Numai în Belgia "peste 77 de milioane de ouă" au fost distruse şi aproape 2 milioane de păsări sacrificate, potrivit Autorităţii belgiene pentru siguranţa lanţului alimentar (AFSCA), care s-a constituit parte civilă în acest proces.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI