Un an de Covid | În prima lună a lui 2020, virusul care a schimbat viața întregii planete se răspândea fulgerător, iar în februarie ajungea și în România

1 ianuarie 2021, 18:16

Nici nu începuse bine 2020 și 50 de muzicieni din România, majoritatea din Timișoara, intrau în carantină după ce concertaseră în China și chiar în Wuhan, orașul care începea să dea fiori întregii lumi. Organizația Mondială a dat alerta și începeau și la noi pregătirile pentru confruntarea cu un virus necunoscut şi perfid.

Curând, izoleta, sirenele ambulanțelor, frica și incertitudinea au confiscat viața noastră a tuturor și au spulberat toate planurile, de la cele politice la cele personale.

Societatea s-a împărțit între cei care cred și cei care nu cred în noul coronavirus, iar numărul cazurilor a crescut vertiginos. În luna martie s-au inregistrat și primele primele decese provocate de Covid 19.

Raportările zilnice și restricțiile au dat peste cap pe toată lumea. Fragilul sistem de sănătate românesc începea să aibă probleme tot mai grave. Iar la Suceava lucrurile au scapăt de sub control: spitalul județean a devenit un focat Covid de nestăpânit şi a fost nevoie că militarii să preia conducerea. Soluția a fost aplicată și în alte județe.

Poveștile de pe patul de spital sau ale cadrelor medicale extenuate vor fi greu de șters din mintea tuturor. La fel ca imaginile cu secția ATI de la Spitalul din Piatra Neamț, făcută scrum.

Imaginile cu medici acoperiți de costume de protecție, măști şi vizete au devenit simbolul luptei cu noul coronavirus. De zece luni, România trăiește în stare de urgență sau alertă. Peste 630 de mii de români au fost infectați cu noul coronavirus. 15 mii de bolnavi au murit. Acum, speranța se numește: vaccin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă