Un an cu prea multe lecții grele. Primul caz de COVID a fost înregistrat oficial în România la 26 februarie 2020

26 februarie 2021, 20:58

În urmă cu un an, localitatea Prigoria din județul Gorj devenea peste noapte cea mai cunoscută comună din România. Totul după ce acolo era fost confirmat primul caz de infectare cu Sars Cov 2 de pe teritoriul țării.

Un tânăr în vârstă de 25 de ani intrase în contact cu un cetățean din Italia, la rândul lui infectat cu noul Coronavirus. După ce a fost confirmat pozitiv, a fost transportat în condiții de maximă siguranță la institutul Matei Balș din Capitală. Cu izoleta, un cuvânt care a devenit extrem de cunoscut în primele luni ale pandemiei. La Matei Balș se făceau pregătiri pentru cazul 0 încă de la finalul lunii ianuarie.

Elena Tamba are 30 de ani, este asistent medical și a făcut parte din echipa care a îngrijit pacientul. Tânăra își amintește cu emoție tot ce s-a întâmplat începând din acea zi.

Au urmat zile și săptămâni de chin. Pacienții au început să vină cu ambulanțele, iar presiunea asupra medicilor, asistentelor și infirmierelor a crescut la un nivel alarmant.

Tot anul, Institutul Matei Balș a fost în prima linie și a funcționat la capacitate maximă. Într-un gest de recunoștință, prima persoană vaccinată a fost din Institut. Asistenta Mihaela Anghel a făcut și ea parte din echipa care a tratat cazul 0 din România.

Acum, după ce numărul de infectări zilnice a mai scăzut, medicii încearcă să se recalibreze. Fizic și psihic. Pentru că, spun ei, va urma o altă perioadă grea.

După un an greu, România contabilizează peste 800 de mii de cazuri confirmate. Pentru pentru 20 de mii de oameni virusul a fost letal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite