Un an alături de Ucraina. Sancțiunile occidentale izolează Rusia, care a devenit un stat paria în lume

24 februarie 2023, 20:49

Rusia a generat pe 24 februarie 2022 cea mai gravă criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Răspunsul lumii occidentale este ferm, iar izolarea internațională a Rusiei se adâncește. Sancțiunile economice impuse Kremlinului sunt importante, dar acţiunile barbare ordonate de Vladimir Putin sunt factorul principal care demolează imaginea Rusiei.

Așa cum a rezultat și din discursul ținut pe 21 februarie, într-un spațiu uriaș, dar închis, în fața administrației sale, președintele Putin trăiește intr-o lume paralelă cu realitatea și privește prin lentilele distorsionate ale istoriei cum Rusia a devenit un stat paria în lume.

Drumul lui este drumul haotic al unei Rusii navigând într-o derivă geopolitică periculoasă – de la cvasi-falimentul anului 1998, la redobândirea aparentă a statutului de mare putere nucleară și energetică, în perioada 2010-2015 – pentru a ajunge, azi, după invazia barbară în Ucraina, la statutul de paria în lume.

Rusia a devenit un stat paria în lume

Volodimir Zelenski s-a referit de mai multe ori în recenta conferință de presă de la Kiev la formula de pace avansată de Ucraina, manifestând deschidere față de prezența Chinei la aceste discuții. A cerut mai multe sancțiuni la adresa Rusiei, mai multă izolare, aprecind că orice posibile negocieri pot începe după încetarea bombardamentelor, a crimelor, a atacurilor asupra infrastructurii strategice.

La 1 an de la începerea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă când Vladimir Putin va renunța și dacă există cineva capabil să-l facă să stopeze agresiunea sângeroasă a Rusiei. Sunt experți în conflicte globale care susțin că doar primul cerc de putere din jurul președintelui rus l-ar putea opri. Rusia a pierdut din punct de vedere strategic, operațional și tactic, a declarat șeful statului major interarme al SUA, generalul Mark Milley.

Spre deosebire de liderii occidentali, Vladimir Putin nu răspunde în fața alegătorilor sau a presei, trăiește intr-o lume paralelă cu realitatea și privește prin lentilele distorsionate ale istoriei cum Rusia a devenit un stat paria în lume.

Rusia este izolată în plan internațional. Desigur, lucrurile sunt mai complicate. China are o poziție foarte nuanțată în această problemă și e clar că nu va merge până la capăt alături de lumea liberă. Marile companii străine s-au retras de pe piața rusă, iar economia se scufundă din cauza sancțiunilor internaționale.

Sancțiuni internaționale

Comunitatea occidentală a adoptat sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, ca răspuns la invazia în Ucraina și la anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporijie și Herson. Sancțiunile includ măsuri restrictive individuale care vizează interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru elita politică, confiscarea averilor pentru oligarhii ruși și măsuri privind vizele. Unele sancțiuni vizează aspecte vitale privind economia Rusiei, precum livrările de gaze, de petrol, precum și livrările de carburanți.

Uitați-va la ce s-a întâmplat, la ce i-a făcut Putin propriei țari. Acum avem, după cifrele publice, undeva la 200.000 de victime ruse în Ucraina. Gândiți-va la asta un minut, în mai puțin de un an. Avem mai mult de un milion de ruși care și-au părăsit țara pentru că nu vor să facă parte din acest război și să meargă în direcția actuală”, spune Antony Blinken, secretar de stat SUA.

Rusia și-a pierdut în utimul an și așa-numită „soft power”, diplomația prin cultură și sport. Artiștii ruși cu greu mai găsesc scene care să-i primească, dacă nu au condamnat explicit războiul, iar sportivii au tot mai puține competiții unde sunt acceptați și atunci sub un steag neutru. Și nici spiritul olimpic nu le este favorabil: peste 30 de țări cer excluderea Rusiei de la Jocurile de Vară din 2024 de la Paris. Dincolo de toate acestea, Vladimir Putin este catalogat drept criminal de război.

Ororile comise de soldații ruși

După prima lună a invaziei, armata ucraineană a început să-i respingă pe ruși și să elibereze teritoriile din regiunea Kiev. O victorie care a început să scoată la lumina ororile comise de soldații ruși care au torturat, masacrat și executat sumar mii de civili.

Era 1 aprilie când imaginile din Bucha, unde a fost descoperită o groapă comună cu peste 450 de victime, au șocat o lume întreagă. La Mariupol timp de 80 de zile rușii au adus iadul pe pământ. Au bombardat cu sălbăticie întreg orașul, inclusiv un teatru cu 600 de oameni. O nouă ofensivă ucraineană în septembrie a adus la lumina alte atrocități: la Izium în regiunea Harkov s-au găsit 3 gropi comune.

În cele mai multe localități eliberate, militarii și voluntarii ucraineni au descoperit camere de tortură, mii de femei au fost victime ale agresiunilor sexuale și mulți copii pur și simplu au fost duși cu forța în Rusia. Peste 40% din infrastructură de producție și distribuție a energiei electrice a Ucrainei a fost distrusă de ruși. Procuratura ucraineană a documentat aproape 40 de mii de crime de război și împotriva umanității comise de armata rusă în primul an de invazie.

La Moscova încep să apară semne ale unei competiții între elite, vizibile prin fisurile din zidul propagandei de stat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite