Un al patrulea caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Este contactul primului pacient diagnosticat

Variola maimuței | FOTO: Shutterstock
Variola maimuței | FOTO: Shutterstock
16 iunie 2022, 16:53

„Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Acesta s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Primul pacient confirmat în România cu variola maimuței, un tânăr de 26 de ani, s-a ales cu dosar penal la Poliție, după ce a refuzat să ofere date despre contacții săi.

Până în prezent, în țară au fost confirmați cu boala alți  trei tineri, de 26, 32 și 31 de ani. Toți primesc îngrijiri în București.

Joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat, la Parlament, că „singura metodă infailibilă este abstinența. Eu vă citez din literatura (n.r. de specialitate). Această boala este transmisă mai degrabă pe cale sexuală”.

Totuși, Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European pentru Combaterea Bolilor (ECDC) virusul nu se ia numai pe cale sexuală. El poate intra în organism prin ochi, nas, gură sau prin leziunile de pe piele, prin intermediul fluidelor corporale sau de pe obiectele şi suprafeţele contaminate, însă contactul trebuie să fie apropiat şi îndelungat.
Autorităţile nu recomandă vaccinarea în masă, ci igiena mâinilor, a suprafeţelor şi evitarea contactului cu cei care au leziuni vizibile. Comisia Europeană va cumpăra peste 100.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuţei, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii va evalua situaţia săptămâna viitoare, pentru a stabili dacă e vorba de o urgenţă sanitară mondială.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă