Un adolescent din Galați, pasionat de astronomie, a descoperit patru stele variabile

17 februarie 2018, 21:26

Andrei Stoian are o stea a lui. Poată numele locului în care a fost descoperită, Schela, după ce a arătat-o astronomilor din toată lumea.

Studiază cerul în fiecare noapte iar în ultimul an a identificat alte patru stele variabile. Două dintre ele au fost observate în premieră națională.

Încă de mic Andrei s-a înscris la astro-clubul din Galați, dar pentru că locuiește în comuna Schela, îi venea destul de greu să meargă zilnic la Observator. Așa că, încurajat de părinți, și-a construit un observator chiar la el acasă.

Imediat cum termină temele, renunță la întâlnirile cu prietenii pentru a fi mai aproape de cer.

Cele 4 stele variabile descoperite de Andrei sunt vizibile între 7 ore şi 2 zile. Foarte puţin, aşa că efortul lui Andrei de a le identifica și nota este remarcabil.

În comuna Schela nu este om care să nu știe de pasiunea lui Andrei și să o aprecieze.

La 17 ani, tânărul știe deja ce va face în viitor. Își dorește o carieră de preot, precum tatăl și bunicul lui. În paralel, însă, va face studia și astronomia.

Stelele variabile au proprietatea că lumina şi temperatura de la suprafaţă se schimbă constant şi la intervale foarte scurte de timp. În cazul în care o planetă ar gravita în jurul ei, viața ar fi imposibilă: temperaturile ar oscila între minus 30 și plus 40 de grade în doar câteva ore.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Găurile negre au modelat universul așa cum îl cunoaștem